FOTO/ Najavili generalni štrajk

Radnici blokirali autobusku stanicu u Zenici: 'Porodici ne možemo donijeti ni topli obrok, a kamoli platu'

Hronika08.05.19, 15:46h

Radnici blokirali autobusku stanicu u Zenici: 'Porodici ne možemo donijeti ni topli obrok, a kamoli platu'
Zakon nam ne dozvoljava da odmah krenemo u generalni štrajk i da ne bismo pravili zakonske greške, mi ćemo ovom prilikom najaviti i generalni štrajk, istakao je Sarvan

 

Sindikat zeničkog prevozničkog preduzeća "Zenicatrans" danas je blokirao autobusku stanicu tako da nijedan autobus ne može ući na stanicu niti preuzeti putnike iz tog grada.

 

Predsjednik Sindikata Huso Sarvan rekao je da su se na ovaj korak odlučili jer je račun preduzeća blokirala Kantonalna direkcija Poreske uprave FBiH s kojom je početkom godine potpisan sporazum o plaćanju u ratama poreskog duga od 3,7 miliona KM bez kamata, koje bi trebale biti otpisane nakon isplate glavnice, javlja Srna a prenose mediji.

 

"Poreska uprava ne dozvoljava da se isplate plate i topli obroci, koji su već uplaćeni na račune banaka. To je kulminiralo i dovelo do toga da napravimo obustavu i ukažemo na probleme, za koje su krivi svi prethodni menadžeri i uprave, a najmanje radnici", rekao je Sarvan na konferenciji za novinare.

 

On je naglasio da u isto vrijeme Poreska uprava dozvoljava da drugi, veći dužnici od njih, mogu normalno raditi, a da oni svojoj porodici ne mogu donijeti ni topli obrok, a kamoli platu, javlja Klix.ba.

 

Sindikat je najavio da će obustava trajati dok Gradska uprava i Vlada Zeničko-dobojskog kantona ne donesu odluku šta će biti s ovim preduzećem.

 

"Zakon nam ne dozvoljava da odmah krenemo u generalni štrajk i da ne bismo pravili zakonske greške, mi ćemo ovom prilikom najaviti i generalni štrajk", istakao je Sarvan.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!