Zavod za javno zdravstvo KS

U Kantonu Sarajevo 593 oboljelih od morbila

Hronika07.05.19, 11:00h

U Kantonu Sarajevo 593 oboljelih od morbila
Obuhvat imunizacijom u Kantonu Sarajevo znatno je niži od potrebnih vrijednosti za postizanje kolektivnog imuniteta, a posebno je obuhvat MRP vakcinom u posljednjih nekoliko godina drastično opao, ali ne zbog nestašice vakcina, već zbog odbijanja roditelja da vakcinišu djecu, iako je imunizacija protiv MRP obavezna

 

U Kantonu Sarajevo (KS) od morbila su oboljele 593 osobe, podaci su Zavoda za javno zdravstvo KS za period od 18. januara do 3. maja ove godine.

 

Najviše oboljelih je u općinama Novi Grad - 228 i Novo Sarajevo - 110. Slučajevi oboljelih zabilježeni su i na području drugih sarajevskih općina. U općini Centar registrovana su 68 slučaja, Stari Grad 29, Ilidža 106, Vogošća 39, Hadžići šest i Ilijaš sedam, dok u Trnovu nije zabilježen nijedan slučaj morbila.

 

Najviše oboljelih, i to 214, uzrasta je od dvije do pet godina. Zatim, slijede djeca uzrasta od jedne do dvije godine i od šest mjeseci do godinu dana. Najmanje oboljelih je od 45 do 50 i iznad 50 godina.

 

Obuhvat imunizacijom u Kantonu Sarajevo znatno je niži od potrebnih vrijednosti za postizanje kolektivnog imuniteta, a posebno je obuhvat MRP vakcinom u posljednjih nekoliko godina drastično opao, ali ne zbog nestašice vakcina, već zbog odbijanja roditelja da vakcinišu djecu, iako je imunizacija protiv MRP obavezna.

 

Najviše zaraženih morbilima - 544 nevakcinisano je, zatim 15 slučaja nepotpune vakcinacije i pet slučaja vakcinisane osobe, podaci su Zavoda do 3. maja.

 

Morbili, ospice, male boginje su akutna, izrazito zarazna, virusna bolest čovjeka. Ova bolest je još uvijek značajan uzrok smrti djece, osobito u zemljama u razvoju, uprkos tome što postoji sigurna i efikasna vakcina.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!