Privode se kraju detalji

Došao je i taj dan: Danas svečano otvorenje Aladža džamije

Hronika04.05.19, 09:00h

Došao je i taj dan: Danas svečano otvorenje Aladža džamije
Uzbuđenje zbog otvaranja Šarene džamije osjeća se među pripadnicima IZBiH, ali i svima onima koji su odrasli u Foči, gledajući u biser graditeljske baštine

 

Fočanski dragulj, Aladža džamija danas će biti svečano otvorena u povodu Dana džamija i 470. godišnjice kada ju je Hasan Nazir prvi put izgradio.


  
 Kako je najavljeno, svečanosti će prisustvovati brojni gosti iz regije i svijeta, bh.dijaspore, Fočaci koji su u srcu nosili tugu i bol zbog te džamije koja je porušena u agresiji na BiH 1992.godine. Danas je Aladža nikla iz pepela ruševina i opet će obasjati Foču. 


  
 Vrijednost projekta ponovne izgradnje džamije je oko pet miliona KM, a ponovna izgradnja je realizirana na osnovu protokola potpisanog 10. marta 2014. godine između Vakufske direkcije IZ u BiH i Generalne direkcije vakufa Republike Turske. 

 

Direktor Vakufske direkcije IZ u BiH dr. Senaid Zajimović podsjeća da je projekt ponovne izgradnje Aladže džamije jedan od najznačajnijih projekata koji su realizirale Vakufska direkcija Islamske zajednice u  BiH i Generalna direkcija vakufa Republike Turske, uz svesrdnu pomoć i saradnju bh.vakifa, Muftijstva goraždanskog i Medžlisa IZ Foča. 

 

Polaganje kamena temeljca obavljeno je 30. maja 2014.godine, a nakon obimnih pripremnih radova 14. decembra 2014. godine, počeli su radovi na ponovnoj izgradnji. 

 

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović je za otvorenje Aladža džamije kazao da je to  "lijep ramazanski poklon cijeloj našoj napaćenoj državi“. 

 

Sutra će u Maglaju biti svečano otvorena Kalavun Jusuf-pašina Kuršumlija džamija, izgrađena 1560. godine.

 

Tokom rata u BiH 1992.godine pretrpjela je velika oštećenja : evidentirani su proboji na kupolicama trijema, kao i na velikoj kupoli, dok je 'kaca' munare bila gotovo u potpunosti srušena. 

 

Ovaj nacionalni spomenik BiH u periodu između 2012. i 2015. godine restauriran je  sredstvima Turske uprave za međunarodnu saradnju i razvoj (TIKA).

 


(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još