Potpišite peticiju - počeo online protest

Kazne za bh. poslodavce i do 10.000 KM: Šta ako radnici u trgovinama i dalje rade nedjeljom i praznikom?!

Hronika29.04.19, 14:07h

Kazne za bh. poslodavce i do 10.000 KM: Šta ako radnici u trgovinama i dalje rade nedjeljom i praznikom?!
Upravo je činjenica da radnici u sektoru trgovine nemaju pravo na slobodan dan opredjelila rukovodstvo i članstvo STBIH na online protest

 

Danas tačno u podne počeo je online protest „Slobodni za praznike!“ kojeg organizira Sindikat trgovine i uslužnih djelatnosti Bosne i Hercegovine.

 

Na današnjoj press konferenciji organiziranoj povodom prvih online radničkih protesta u BiH, iz STBIH su pozvali sve bh. građane da klikom na stranicu www.slobodnizapraznike.com  ostave svoj komentar i potpišu online peticiju upućenu premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću.

 

Za STBiH 29. april je postao tradicionalni dan akcije, jer radnici  u ovom sektoru  ne mogu 1. maj, Praznik rada iskoristiti kako bi artikulisali za njih bitna pitanja. Naime, u sektoru trgovine i uslužnih djelatnosti radnici nemaju slobodan dan za praznike, ali ni dan koji bi iskoristili za bilo koji oblik sindikalne borbe što je posljedica nedostatka političke volje za donošenjem zakona o praznicima BiH, kao i nepostojanje obavezujućih akata, mehanizama i instrumenta kojima bi se svim radnicima u BiH, bez obzira na mjesto i sektor u kojem rade, garantirale jednake mogućnosti i prava vezana za neradne dane u dane praznika, istaknuto je na konferenciji za medije.

 

„Kada je u pitanju zakonska regulativa u BiH vezana za rad u vrijeme praznika situacija je haotična. Na nivou FBiH nemamo zakon o praznicima, odnosno, postoji zakon preuzet od bivše države kojeg ne možete naći. Ima i svijetlih primjera, poput Županije zapadno-hercegovačke u kojoj je donesen Zakon o praznicima koji regulira rad praznicima, nedjeljom i kaznene odredbe za one koji krše odredbe zakona koje se kreću od 500 do 5.000 KM. U općini Čitluk je također donesena Odluka kojom se zabranjuje rad nedjeljom, definira rad praznicima, kao i kaznene odredbe koje se u ovom slučaju kreću i do 10.000 KM“, kazala je Željka Rubinić, regionalna povjerenica STBIH – Regija Hercegovina.

 

Dragan Došen, regionalni povjerenik STBIH – Regija Sjeverozapad istaknuo je da na ovom području postoji različita regulativa kada je u pitanju rad praznicima i nedjeljom.

 

„U Sanskom Mostu regulirano je da je radno vrijeme nedjeljom do 12, a u Bihaću do 22 časa. Nedavno je donosena odluka Skupštine Grada Banja Luka kojom je definisano radno vrijeme nedjeljom do 22 časa, a ranijom odlukom se radilo do 20 časova. U Regiji Sjeverozapad, ali i u ostatku BiH sve je primjetniji nedostatak radne snage u sektoru trgovine“, kazao je Došen.

 

Upravo je činjenica da radnici u sektoru trgovine nemaju pravo na slobodan dan opredjelila rukovodstvo i članstvo STBIH na online protest.

 

„Radim u kompaniji koja posluje u oba bh. entiteta i koja je opredjeljena za poštivanje zakonskih propisa kada su u pitanju prava radnika, što uključuje i rad praznicima. Činjenica da nema zakona smeta i poslodavcima, jer u takvoj situaciji se dešava da poslodavac osigura slobodan dan za uposlenike, a njegova konkurencija radi na taj dan. Dakle, da bi poslodavci poštovali zakon, taj zakon nadležni prethodno moraju donijeti“, kazala je Blaženka Marković, glavna povjerenica STBIH u Konzum BiH.

 

Online protest je doprinos i podrška inicijativi koju je STBIH uputio izvršnoj i zakonodavnoj vlasti u Federaciji BiH i Republici Srpskoj,

 

„Inicijative smo dostavili premijeru FBiH Fadilu Novaliću i predsjedniku Vlade RS Radovanu Viškoviću, s ciljem sistemskog uređenja rada u dane praznika i pronalaženja rješenja koja će omogućiti radnicima u trgovini i uslužnim djelatnostima neradni dan za praznike, sa jasno naglašenim mehanizmima za provođenje takvih zakonskih rješenja i kaznenim mjerama za one koji budu uzrupirali pravo radnika trgovine na slobodan dan za praznike. Ukoliko Vlada FBiH odbije naše prijedloge, mi u STBIH smo spremni predložiti izmjene i dopune zakona, radi se o Zakonu o unutrašnjoj trgovini FBiH i Zakonu o radu FBiH, kako bi se reguliralo pravo koje omogućava radicima u sektoru trgovine da budu slobodni za praznike. U tom smislu već smo imali razgovore sa zastupnicima stranaka i pozicije i opozije u Parlamentu FBiH koji su kao ovlašteni predalagači spremni predložiti donošenje izmjena i dopuna ovih zakona. Neposredno pred dolazak na ovu press konferenciju dobili smo odgovor na našu inicijativu od strane pregovaračkog tima Vlade FBiH u kojemu se navodi da su spremni razgovarati o našim inicijativama, nakon što pribave mišljenja nadležnih ministarstava“, kazala je Mersiha Beširović, predsjednica STBIH.

 

Tokom jednosatnog online protesta kampanju „Slobodni za praznike“ podržalo je 34.048 građana, a live stream je gledalo više od 5.000 ljudi.  

 

Prisutni na press konferenciji su još jednom pozvali sve građane BiH da do 30. maja klikom na stranicu www.slobodnizapraznike.com i potpisivanjem peticije podrže radnike u sektoru trgovine i uslužnih djelatnosti da ostvare svoje pravo i budu – „Slobodni za praznike!“

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 6

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još