u pratnji željka cvijanović

Sastanak Dodika i pape Franje, doček uz svečanu gardu

Hronika26.04.19, 13:28h

Sastanak Dodika i pape Franje, doček uz svečanu gardu
Nakon sastanka sa papom, biće održan i bilateralni razgovor sa državnim sekretarom Svete stolice, kardinalom Pjetrom Parolinom, koji bi trebalo da traje 45 minuta


U Vatikanu je u toku sastanak predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika sa poglavarom Rimokatoličke crkve papom Franjom, javila je Srna.

 

Uoči sastanka Dodika i pape Franje u središtu Rima postrojena je i garda koja je dočekala srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

 

U pratnji Milorada Dodika je i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

 

Sastanak će trajati 45 minuta, iako je običaj da sastanci sa poglavarom Rimokatoličke crkve traju 20 minuta, prenosi RTRS.

 

Nakon sastanka sa papom, biće održan i bilateralni razgovor sa državnim sekretarom Svete stolice, kardinalom Pjetrom Parolinom, koji bi trebalo da traje 45 minuta.

 

Dodik je ranije najavio da će tokom zvanične posjete Vatikanu pokušati da objasni papi Franji kakve su zločine ustaše učinile Srbima u Drugom svjetskom ratu i potrebu da se to tako predstavi u svijetu.

 

On je rekao da će papu obavijestiti i o planiranoj gradnji monumentalnog spomen-parka jasenovačkim žrtvama u Donjoj Gradini, te da je to zajednički projekat Srpske i Srbije.

 

Dodik je rekao da će biti razgovarano o odnosu BiH i Vatikana, ali o dešavanjima u svijetu, poput terorističkog napada na Novom Zelandu jer i sam papa Franjo promoviše snažno saradnju i mir.

 

(Foto: RTRS/ DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!