Za SSSBiH neprihvatljiva odluka o poskupljenju plina

Ogroman broj građana FBiH jedva preživljava, oko 60 posto radnika prima minimalnu plaću...

Hronika26.04.19, 10:25h

Ogroman broj građana FBiH jedva preživljava, oko 60 posto radnika prima minimalnu plaću...
Napominju da su svjesni da će ovo poskupljenje dovesti do lančanog povećanja cijena usluga, proizvoda, hrane, lijekova i tako dodatno otežati ekonomski položaj radnika i građana u Federaciji BiH

 

Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSSBiH) smatra neprihvatljivom odluku Vlade Federacije BiH o poskupljenju veleprodajne cijene prirodnog gasa za distributerska privredna društva na području Federacije BiH u iznosu od 30 posto.

 

U vrijeme kada ogroman broj građana FBiH jedva preživljava, oko 60 posto radnika prima minimalnu plaću, a prosječna plaća pokriva manje od polovine potrošačke korpe za četveročlanu porodicu, poskupljenje plina predstavlja udar na njihove i tako minimalne budžete, smatraju u Savezu samostalnih sindikata BiH.

 

Također, napominju da su svjesni da će ovo poskupljenje dovesti do lančanog povećanja cijena usluga, proizvoda, hrane, lijekova i tako dodatno otežati ekonomski položaj radnika i građana u Federaciji BiH.

 

- S obzirom na to da Vlada FBiH smatra da je odobreno poskupljenje cijena plina prihvatljivo i razumno, pozivamo ih da jednako promptno sjednu za pregovarački sto sa Savezom samostalnih sindikata BiH i Udruženjem poslodavaca FBiH i odrede najnižu cijenu rada, povećaju minimalnu plaću i tako pokažu da, ipak, vode računa o radnicima i građanima u Federaciji BiH  - poručili su iz Saveza samostalnih sindikata BiH.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!