Dvije domaće islamističke grupe odgovorne za uskršnji masakr

Ministar: Napadi na Šri Lanki bili su osveta za napade na džamije na Novom Zelandu

Hronika23.04.19, 13:33h

Ministar: Napadi na Šri Lanki bili su osveta za napade na džamije na Novom Zelandu
Američki obavještajni izvori tvrde da napadi nose neke od oznaka militantne grupe Islamska država, iako su bili oprezni u iznošenju svojih navoda jer ta grupa nije preuzela odgovorost za masakr na Šri Lanki

 

Razorni bombaški napadi za Uskrs na Šri Lanci osveta su za nedavne smrtonosne napade na džamije na Novom Zelandu, saopćio je u utorak šrilankanski zvaničnik, dodajući kako se vjeruje da su dvije domaće islamističke grupe odgovorne za nedjeljni masakr.

 

Nijedna grupa nije preuzela odgovornost za koordinirane napade, na tri crkve i četiri hotela, za koje zvaničnici navode da ih je izvelo najmanje sedam bombaša samoubica. Trenutna brojka ubijenih iznosi 321, uz oko 500 ranjenih.

 

- Početna istraga otkrila je da je to bila odmazda za napad na džamije na Novom Zelandu - poručio je ministar odbrane Ruwan Wijewardene parlamentu.

 

Dvije lokalne islamističke grupe - Thawheed Jama’ut i Jammiyathul Millathu Ibrahim - odgovorne su za bombaške napade u nedjelju ujutru tokom uskršnje službe i na luksuzne hotele  kojima se služio doručak.

 

Američki obavještajni izvori tvrde da napadi nose neke od oznaka militantne grupe Islamska država, iako su bili oprezni u iznošenju svojih navoda jer ta grupa nije preuzela odgovorost za masakr na Šri Lanki.

 

Islamska država obično požuri da preuzme odgovornost za veze s napadačima ili za napade na strane zvaničnike ili vjerske grupe, bez obzira na to da li je učestvovala u takvim napadima ili ne, tvrde oni, prenosi Reuters.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!