Radikalni islamist iz Velike Kladuše

Džihadista Ibro Ćufurović izručen iz Sirije u BiH: Bio jedva punoljetan kad se pridružio ISIlL-u

Hronika20.04.19, 19:54h

Džihadista Ibro Ćufurović izručen iz Sirije u BiH: Bio jedva punoljetan kad se pridružio ISIlL-u
Odmah po izručenju Ćufuroviću je određen pritvor te će se nastaviti kazneni postupak

 

Radikalni islamist Ibro Ćufurović, osumnjičen za sudjelovanje u terorističkoj organizaciji na sirijskom ratištu, izručen je Bosni i Hercegovini uz pomoć američkih vlasti pošto je neko vrijeme proveo u kurdskom zatvoru nakon sloma džihadističke skupine Islamske države, izvijestilo je u subotu Tužilaštvo BiH.

 

U saopćenju se prenose samo njegovi inicijali (I.Ć.), no mediji navode kako se radi o Ćufuroviću (1995.), porijeklom iz Velike Kladuše, nedaleko od granice s Republikom Hrvatskom, a koji se otišao boriti na stranu terorističke organizacije Islamske države (IS) 2013. kada je bio jedva punoljetan.

 

Ćufurovićevo ime se od 2014. nalazi na crvenoj Interpolovoj potjernici. Pravosudne vlasti BiH terete ga za organiziranje terorističke skupine, protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama te terorizam.

 

Ćufurović je iz Sirije, gdje se po medijskim navodima nalazio u zatvoru savezničkih snaga koje su pobijedile IS, prevezen u BiH u koordinaciji i suradnji s vladom Sjedinjenih Država i ambasadom te zemlje u BiH. U saopćenju se dodaje da je protiv Ćufurovića raspisana međunarodna potjernica po naredbi Suda BiH.

 

Odmah po izručenju Ćufuroviću je određen pritvor te će se nastaviti kazneni postupak. Iz Tužilaštva BiH su naveli da su posvećeni provođenju zakona i međunarodnih obaveza u borbi protiv terorizma. Pri tome su se na suradnji zahvalili svim agencijama za provođenje zakona u BiH, a naročito vladi SAD-a na podršci.

 

Ime Ibre Ćufurovića često se spominjalo na suđenju neformalnom vođi radikalnih islamista, selefija Huseinu Bilalu Bosniću, osuđenom za terorizam na sedam godina zatvora pred Sudom BiH. Sumnjalo se da je taj radikalni klerik motivirao mladića Ćufurovića iz mjesta Donje Slapnice kod Velike Kladuše da se ode boriti na strani ISIL-a.

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 15

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još