FOTO/ Mučki ubijeni 1992. i 1993. godine

Kolektivna dženaza u Vlasenici za 21 žrtvu ratnog zločina: 'Načelnik Kraljević se dokazivao na djeci, ženama i starcima'

Hronika20.04.19, 16:59h

Kolektivna dženaza u Vlasenici za 21 žrtvu ratnog zločina: 'Načelnik Kraljević se dokazivao na djeci, ženama i starcima'
Do sada su za 2.500 ljudi, koliko je ubijeno u Vlasenici, pred Haškim tribunalom odgovarale dvije osobe i pred Sudom BiH jedna, rekao je Džaferović

 

Dvadeset i jedna žrtva iz Vlasenice koja je mučki ubijena 1992. i 1993. godine sahranjena je danas na memorijalnom mezarju "Rakita" u Vlasenici.

 

Mensur Ferhatović danas je sahranio dva brata, Mehu i Mirsada za čijim je kostima tragao od 1992. godine.

 

- Kada su ubijeni imali su 30 i 32 godine. Oni su bili samo civili, a tijela su im pronađena u masovnoj grobnici Jelovačke česme. Koliko god je to teško reći, nama je ovo satisfakcija. Sahranili smo ih i imamo gdje doći proučiti im Fatihu - rekao je Mensur Ferhatović, brat danas sahranjenih Mehe i Mirsada Ferhatovića.

 

kolektivna-dzenaza-vlasenica

 

Predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Vlasenica Mujo Hadžiomerović kaže da je i današnja dženaza svjedočanstvo količine zla koje je početkom devedesetih godina učinjena u Vlasenici nad bošnjačkim civilima.

 

- Ono što nam posebno smeta kod Suda i Tužilaštva BiH, a što se u zadnje vrijeme dešava, jeste da je prošle godine u martu pokrenuto 11 krivičnih prijava za krizni štab Općine Vlasenica, koji je kreirao sve ono što se desilo u Vlasenici, da se još uvijek odugovlači početak tog procesa. Pravdaju se bolovanjima, kako sudija i tužilaca tako i okrivljenih. Za nas je to neprihvatljivo - rekao je Hadžiomerović.

 

Dženazi u Vlasenici danas je prisustvovao i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović koji je izrazio protest prema institucijama pravosuđa.

 

- Nad Bošnjacima Vlasenice je počinjen genocid i to je tako kvalificiralo i Tužilaštvo u Haagu. Nažalost, do sada to nije prihvaćeno od Haškog suda. Ovdje smo da izrazimo protest zbog toga jer ovo ima sve elemente genocida. Do sada su za 2.500 ljudi, koliko je ubijeno u Vlasenici, pred Haškim tribunalom odgovarale dvije osobe i pred Sudom BiH jedna. Također, vodi se postupak protiv jedne osobe pred Sudom BiH. Mora se utvrditi potpuna istina, moraju se identificirati svi koji su naložili, inspirisali, naredili i koji su izvršili ovaj teški zločin – rekao je Džaferović.

 

Optužnica koja je podnesena protiv sadašnjeg načelnika Vlasenice Miroslava Miće Kraljevića nikada nije imala ni sudski proces, a niti sudski epilog. Kraljević je i danas načelnik Općine Vlasenica iako ga Tužilaštvo BiH prema optužnici tereti za ratne zločine. U optužnici se navodi da je, u vrijeme širokog i sistematskog napada na civilno bošnjačko stanovništvo na području Vlasenice i okoline, optuženi Kraljević kao komandir Specijalnog voda u Stanici javne bezbjednosti Vlasenica počinio progon bošnjačkog stanovništva na političkoj, nacionalnoj, kulturnoj i vjerskoj osnovi.

 

- Žalosno je da je načelnik Vlasenice čovjek koji je optužen za ratne zločine. Još je žalosnije što takvi ljudi i dalje žive u devedesetim godinama i još uvijek podržavaju velikosrpski projekat. Žalosno je da je Mićo Kraljević načelnik Vlasenice, a bio je zapovjednik jurišnika i dokazivao se na ratištima, dokazivao se na djeci, ženama, nad starcima. Naši civili su ciljano odvedeni i ciljano ubijeni – kaže Ferhatović.

 

Žrtve i porodice stradalih smatraju da je u Vlasenici počinjen veliki zločin nad civilnim stanovništvom te su nezadovoljni da su za monstruozne zločine odgovarale samo tri osobe. U Vlasenici je tokom 1992. i 1993. godine ubijeno oko 2.500 civila. Za 1.000 osoba još uvijek se traga.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još