FOTO/ Svečani dan za Kanton Sarajevo

Registar zaposlenih u javnom sektoru u KS od danas dostupan javnosti: Unesena imena 17.000 osoba i njihove plate!

Front18.04.19, 14:05h

Registar zaposlenih u javnom sektoru u KS od danas dostupan javnosti: Unesena imena 17.000 osoba i njihove plate!
Uz jučer usvojeni Zakon o prijavljivanju imovine izabranih lica i današnjem pokretanju još jednog javnog registra, ova Vlada i Skupština donose temeljne promjene u političkom djelovanju, saopćeno je iz Pres službe Kantona

 

Registar zaposlenih u javnom sektoru na području Kantona Sarajevo od danas dostupan je široj javnosti koja će na ovaj način imati uvid u imena, radna mjesta i plaće svih uposlenika u kantonalnim organima uprave, ustanovama, institucijima i preduzećima.

 

On je danas zvanično predstavljeno na press konferenicji koju su tim povodom upriličili Ured za borbu protiv korupcije i kontrolu kvaliteta Vlade Kantona Sarajevo i Misija OSCE u Bosni i Hercegovini.

 

Kako je istakao direktor Ureda za borbu protiv korupcije Erduan Kafedžić, koji je nosilac implementacije ovog projekta, ovo je još jedan u nizu javnih registara kojim se želi doprinijeti maksimalnoj transparentnosti djelovanja javnog sektora kao preduslova u prevenciji svakog oblika korupcije.

 

“Uz već uspostavljeni Registar imenovanih lica u KS, Registar javnih nabavki, ustanovljenu listu supervizora zapošljavanja u javnom sektoru, radimo i na uspostavanju baze podataka dodjeljenih grant sredstava iz Budžeta KS, datih koncesija, izvršenih inspekcijskih nadzora, registar naknada imenovanih lica”, istakao je direktor Kafedžić te naglasio da ovo ne bi bilo moguće bez stalne pomoći i podrške Misije OSCE u BiH.


Kao partneri u ovom projektu još od 2017 godine OSCE snažno podupire sve napore u borbi protiv sveprisutne korupcije.

 

“Mi ćemo nastaviti podržavati i ovu i sve nove inovativne inicijative u borbi protiv korupcije. I ovaj put ističemo Kanton Sarajevo kao primjer dobre prakse u tome, a Ured kao profesionalnog i odgovornog partnera u ovim projektima”, istakao je ambasador OSCE-a u BiH Bruce Berton koji je danas potpisao i Memorandum o daljoj saradnji OSCE-a i ovog Ureda.

 

Prema riječima predsjedavajućeg Elmedina Konakovića, ovo su svečani dani za Kanton Sarajevo. Uz jučer usvojeni Zakon o prijavljivanju imovine izabranih lica i današnjem pokretanju još jednog javnog registra, ova Vlada i Skupština donose temeljne promjene u političkom djelovanju.

 

“Sa smjenom generacija, dolaze i novi profili političara, agilnijih, dinamičnijih, transparentnijih. Ova Vlada je u protekla četiri mjeseca uradila više nego sve vlade prije nje i zato je ona najbolja Vlada KS do sada”, naglasio je predsjedavajući Konaković.

 

U registar je trenutno uneseno 17 hiljada osoba zaposlenih u javnom sektoru, neki unosi su još u toku, a još nekoliko hiljada tek treba da bude uneseno. Ured raspolaže modernim multimodelarnim analitičkim softverom kreiranim za detekcije korupcije koji radi na vlastitoj infrastukturnoj platformi.


“Stvorena je politička klima da možemo pokretati ovakve i slične procese. Zahvalni smo svima na pomoći, posebne zahvale idu ministrici pravde i uprave Lejli Brčić koja znalački usmjerava ovakve procese. Također, bez pomoći prijatelja iz međunarodnih organizacija i ambasada ne bi ovako uspješno pokretali i vodili ovakve reforme”, poručio je premijer Edin Forto.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 24

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još