Nakon protestne note Hrvatskoj zbog vrbovanja bh. državljana

Dragan Mektić 'razvalio' novim tvitom: Sad će i Predsjedništvo BiH popušiti...

Front18.04.19, 10:28h

Dragan Mektić 'razvalio' novim tvitom: Sad će i Predsjedništvo BiH popušiti...
Juče je Predsjedništvo BiH zadužilo Ministarstvo vanjskih poslova BiH da uputi protestnu notu Republici Hrvatskoj zbog aktivnosti i postupaka Sigurnosno-obavještajne agencije Republike Hrvatske prema državljanima Bosne i Hercegovine prilikom njihovog boravka ili tranzita kroz Republiku Hrvatsku

Dragan Mektić, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine, otkako je otvorio nalog na Twitteru ne prestaje komentarisati političke i društvene događaje.

 

Mektić se sada oglasio povodom odluke Predsjedništva BiH da uputi protestnu notu Hrvatskoj zbog vrbovanja njenih državljana od stane obavještajnih službi susjedne države:

 

- Sad će i Predsjedništvo BiH popušiti istragu od Tužilaštva BiH - napisao je Mektić na Twitteru.

 

 

Naime, juče je Predsjedništvo BiH zadužilo Ministarstvo vanjskih poslova BiH da uputi protestnu notu Republici Hrvatskoj zbog aktivnosti i postupaka Sigurnosno-obavještajne agencije Republike Hrvatske prema državljanima Bosne i Hercegovine prilikom njihovog boravka ili tranzita kroz Republiku Hrvatsku, saopšteno je nakon sjednice.

 

Ranije je član Predsjedništva BiH Željko Komšić pozvao bosanskohercegovačke pravosudne i bezbjednsone agencije da zaštite državljane Bosne i Hercegovine koji se nalaze na udaru obavještajnih službi drugih država, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

 

Podsjećamo, Tužilaštvo BiH je početkom aprila infomisalo javnost da je donijelo naredbu o provođenju istrage protiv Dragana Mektića.

 

- Naredba o provođenju istrage donesena je nakon što je u radu na predmetu tužiteljstvo došlo do više dokaza o postojanju osnova sumnje o počinjenim kaznenim djelima - zlouporaba položaja ili ovlasti (članak 220. KZ BiH), odavanje tajnih podataka (članak 164. KZ BiH), te davanje lažnog iskaza (članak 235. KZ BiH). Naime, iz do sada prikupljenih dokaza proizlazi osnov sumnje da je navedni kao odgovorna osoba, u svojstvu ministra sigurnosti u Vijeću ministara BiH, pribavio određene povjerljive podatke, a potom ih na različite načine, iako je znao da je obvezan čuvati tajne podatke, podijelio sa osobama koje nemaju ovlasti za pristup podacima sa oznakom tajnosti, a potom neistinito obavještavao javnost, te u konačnici dao lažan iskaz u Tužiteljstvu BiH, što je prouzročilo teške posljedice za sigurnost, vladavinu prava i ugled Bosne i Hercegovine. S obzirom da će u tijeku istrage, biti tretirani dokumenti i dokazi sa oznakama tajnosti, i predmet će u narednom periodu dobiti oznaku tajnosti - saopćeno je 5. aprila iz Tužilaštva BiH.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 17

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još