Fuad Kasumović o napetom kongresu Nezavisnog bloka

Šepić me je molio da odustanem od kandidature, a njegovo obezbjeđenje je Tuku uhvatilo za vrat i istjeralo...

Front15.04.19, 20:51h

Šepić me je molio da odustanem od kandidature, a njegovo obezbjeđenje je Tuku uhvatilo za vrat i istjeralo...
Želim im sve najbolje, ne želim biti u partijama društva jednog lica. Kongres bez medija, bez bilo kakve kontrole, nije ni 'p' od poštene države. Meni tu nije mjesto, rekao je Kasumović

 

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović govorio je o dešavanjima na kongresu Nezavisnog bloka. Na kongresu je za novog predsjednika izabran Senad Šepić, koji je dobio 146 glasova, dok je njegov protivkandidat Fuad Kasumović dobio 39 glasova, a dva glasa su bila nevažeća.

 

"Jučer se održalo nešto što je neko nazvao kongres, ja to ne mogu nazvati kongresom. Nezavisni blok je sedma partija i nezamislivo je da nijedan medij nije obaviješten. To samo govori o tome šta se htjelo na tom navodnom kongresu uraditi. Svi koji me znaju mene mole da preuzmem Nezavisni blok. Nikada ništa u životu polovično nisam radio tako da ne mogu to ni raditi. Onda su do mene došle informacije da gospodin Šepić u tajnosti priprema neki kongres. Ja kao potpredsjednik nisam imao o tome nikakva saznanja", kazao je Kasumović za N1.

 

Kako je naveo, u zadnjem momentu se prijavio da bude kandidat.

 

"Nekome se žurilo da bude predsjednik, tu nema spora i nema dileme. Žurilo se da dobije ponovni legitimitet. Mi smo od ničeg došli do sedme partije u državi. On je jednostavno prekomotan bio, nije se bavio ničim. Pustio je da svako sa svakim pregovora. Upozoravao sam ga, desetak puta sam ga zvao, da nije dobro. Ima ona narodna 'najgore je kad se zabavite samim sobom'. On je upravo to htio da otjera te ljude i bilo kakvu konkurenciju. Onog momenta kad sam vidio da će biti jedan kandidat, bez medija, bez ičega, htio sam da budem na licu mjesta, da vidim o čemu se radi. Nemoguće je u ovakvom informativnom sistemu, da baš niko pa ni mobitelom to niko nije snimao", kazao je Kasumović.

 

Prije samog glasanja, kako kaže, održao je govor.

 

"Upozorio sam na stvari koje ne valjaju. Poslije mene govorio je Šepić, umjesto da iznosi plan šta će raditi, on se obrušio na mene. U tom momentu sam izašao iz te sale. Onda je počelo glasanje, pošto je sve bilo pripremljeno. Prije samog glasanja, prije kongresa, Šepić mi je prišao, sjedio sam i pio kafu, došao je i molio me da ja odustanem, da to nije dobro za stranku, da ja trebam stranci. Ja sam rekao da od svojih principa ne odstupam. Nismo mi one bivše partije i da ne može biti samo jedan kandidat".

 

"Počelo je glasanje, ljudi su glasali. Ekrem Tuka, član Predsjedništva NB, htio je tamo da bude kad se to brojalo. Objezbjeđenje Šepićevo, koje je on tu doveo, je tog čovjeka za vrat uhvatilo i istjeralo ga. Ušao sam u tu mračnu prostoriju gdje se te rabote rade, počeli su i na mene, da ovdje niko ne smije biti. Došao je Šepić i rekao mi 'gospodine Kasumoviću, ovdje niko ne smije biti, stranka ima svoj statut'. Pitao sam u čemu je problem, rekao je da niko ne može gledati. Ako je tako, gospodine Šepiću doviđenja i alahimanet. Tada su doznali ovi delegati i svi su demonstrativno napustili kongres, nekih 30-tak ljudi", navodi Kasumović.

 

Kako je naveo, gospodinu Šepiću se žurilo.

 

"Želim im sve najbolje, ne želim biti u partijama društva jednog lica. Kongres bez medija, bez bilo kakve kontrole, nije ni 'p' od poštene države. Meni tu nije mjesto. Sa ovog mjesta ću Šepiću poručiti, dobio sam tokom dana stotine poruka i njemu bliskih ljudi, da ne donosim ishitrenu odluku. Ja sam principijelan čovjek. Predlažem mu da ako hoće da ostane čitav taj odbor zenički, neka napusti, neka odstupi sa tog mjesta. Neka izaberu treću osobu jer je to bila dobra priča. Oni su svjesni bez mene i Zenice to nije to. Ako gospodin Šepić želi dobro Nezavisnom bloku, nekad odstupi i neka izaberu nekoga trećeg", kazao je Kasumović.

 

Navodi da Nezavisni blok bez Zenice ne bi ni izborni prag prešao.

 

"Podržavao sam ga, ali čovjek koji u svom Cazinu ne može osvojiti glasova koliko u Zenici, jasno vam je da je moja procjena bila loša", kazao je Kasumović.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 15

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još