U Sarajevu nastavljeno suđenje Robertu Baćiću i Emini Hall

Fazliju Hrustića prvo uspavali, pa mu ubrizgali zrak u venu: Šta je rekao neuropsihijatar o ubistvu na Stupu

Hronika15.04.19, 19:29h

Fazliju Hrustića prvo uspavali, pa mu ubrizgali zrak u venu: Šta je rekao neuropsihijatar o ubistvu na Stupu
Optužnica Baćića i Hall tereti da su 17. novembra 2017. u stanu u Ulici Vitomira Lukića na Stupu, općina Ilidža, Hrustića uspavali tabletama ("leponex" od 100 mg), koje su mu prethodno stavili u vino, te da mu je potom Baćić injekcijom ubrizgao zrak u venu, usljed čega je Hrustić preminuo

 

Ispitivanjem sudskog vještaka neuropsihijatra Abdulaha dr. Kučukalića danas je u Kantonalnom sudu Sarajevo (KSS) nastavljeno suđenje Robertu Baćiću, državljaninu Republike Hrvatske i Emini Hall, državljanki Bosne i Hercegovine i SR Njemačke, optuženima za ubistvo Fazlije Hrustića u kući na području općine Ilidža 17. novembra 2017. godine.

 

Prvooptuženi Baćić se tereti i za krivična djela - napad na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti, te za nedozvoljeno držanje i posjedovanje oružja i municije.

 

Kučukalićevo vještačenje odnosilo se na vrstu, prirodu, doziranje i način djelovanja lijeka "leponex", kojim je, prema optužnici, ubijeni Hrustić uspavan prije nego što mu je injekcijom ubrizgan zrak u venu, nakon čega je preminuo.

 

Vještak je odgovarajući na upite odbrane kazao kako leponex spada u grupu antipsihotika te da se koristi u liječenju psihotičnih poremećaja, uključujući rezidentne slučajeve tipa šizofrenije.

 

Radi se o, kako je kazao, efikasnom lijeku koji je dugo u upotrebi u BiH i svijetu i koji djeluje kao neurotransmiter (neuroprijenosnik) u mozgu te koji može znatno reducirati psihotične simptome, te djelovati antisuicidalno, odnosno otkloniti rizik od samoubilačkih misli/predodžbi.

 

Jedna od nuspojava leponexa jeste toksično djelovanje na koštanu srž, što iziskuje kontinuirane kontrole krvne slike, pojašnjava dr. Kučukalić.

 

Kada se radi o doziranju, ovaj lijek se uvodi postepeno, a kod šizofrenije najčešća dnevna doza iznosi od 400 do 450 mg. U težim slučajevima može se uzimati do 900 mg i nije preporučljivo više od toga, a uzimanje u količini višoj od 2.000 mg može rezultirati smrtnim ishodom (12 posto slučajeva), što ovisi od općeg stanja organizma.

 

Vještak, nadalje, navodi kako i uzimanje u manjim količinama može dovesti do smrti, ukoliko je opće zdravstveno stanje loše, te da pritom treba uzeti u obzir i životnu dob.

 

Po njegovim riječima, konzumiranje alkohola i lijeka dovodi do sinergijskog efekta, odnosno intenzivnijeg djelovanja, što može rezultirati nesvjesticom, tahikardijom, padom krvnog pritiska, aritmijom, zatajenjem srca, osnosno iznenadnom smrti.     

 

Ovim vještačenjem odbrana je okončala dokazni postupak, dok je optužba najavila nove dokazne prijedloge.

 

Naime, zastupnica optužbe u ovom predmetu, tužiteljica Mona Meršnik predložila je da se na naredno ročište pozove još jedan svjedok, te da se čitaju zapisnici o saslušanju drugooptužene a radi, kako je kazala, konzistentnosti njenih iskaza.

 

U vezi s potonjim, tužiteljica Meršnik pročitala četiri iskaza Emine Hall i to od 23. novembra i 15. decembra 2017. godine, odnosno od 23. februara i 14. marta 2018. godine u kojima optužena Hall navodi kako je prvooptuženi počinitelj zločina, detaljno opisujući hronologiju i dinamiku dešavanja, te ustvrdivši da je bila izložena prijetnjama, da je mogla pobjeći, ali da je odlučila progovoriti o svemu i sarađivati s policijom. Zapisnici su potom uloženi u sudski spis.

 

Optužnica Baćića i Hall tereti da su 17. novembra 2017. u stanu u Ulici Vitomira Lukića na Stupu, općina Ilidža, Hrustića uspavali tabletama ("leponex" od 100 mg), koje su mu prethodno stavili u vino, te da mu je potom Baćić injekcijom ubrizgao zrak u venu, usljed čega je Hrustić preminuo.

 

Kako se u optužnici navodi, u namjeri sticanja protupravne imovinske koristi, Baćić i Hall, koji su ranije osuđivani, prethodno su se dogovorili da od žrtve uzmu/prisvoje pištolj, automobil, zlatni prsten i protezu sa zlatnim zubima.

 

Nastavak glavnog pretresa u ovom predmetu zakazan je za 8. maj.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!