ne dopada mu se zatvor na britanskom ostrvu

Prlić bi da bira, ali neće ići: Ne može izdržavati zatvorsku kaznu u BiH

Hronika11.04.19, 10:11h

Prlić bi da bira, ali neće ići: Ne može izdržavati zatvorsku kaznu u BiH
Prlić potom zaključuje da bi mu se trebalo omogućiti da kaznu služi u BiH, s obzirom na skoro otvaranje državnog zatvora, koji je, kako navodi, izgrađen sredstvima međunarodne zajednice i po najvišim standardima

 

Ideja Jadranka Prlića, nekadašnjeg političkog lidera paradržavne tvorevine Herceg-Bosne, da pravomoćnu zatvorsku kaznu koju mu je izrekao Haški tribunal izdržava u BiH ne može biti realizirana.


Uporište za navedenu tvrdnju leži u činjenici da Tribunal sa BiH nije potpisao sporazum o izdržavanju zatvorskih kazni haških osuđenika u ovoj državi. Za to faktički ne postoje pravne i zakonske pretpostavke.

 

"Pravni sistem u BiH ne predviđa mogućnost da haški osuđenici izdržavaju kazne u našoj zemlji. To nije bilo predviđeno prvobitnim ugovorom sa Haškim tribunalom", potvrdila je za Vijesti.ba advokatica Vasvija Vidović.

 

Podsjetimo, u pismu predsjedniku Mehanizma Carmelu Agiusu, Prlić je napisao, između ostalog, da je zatvor na britanskom ostrvu Wight, u kojem bi trebao služiti kaznu, namijenjen prestupnicima osuđenim za nasilne ili seksualne zločine, ali i da ovaj zatvor ne predviđa mogućnost da zatvorenici koriste kompjuter, što će mu otežati rad na zathjevu za preispitivanje presude kojom je pravosnažno proglašen krivim za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je za cilj imao progon Bošnjaka.

 

Prlić potom zaključuje da bi mu se trebalo omogućiti da kaznu služi u BiH, s obzirom na skoro otvaranje državnog zatvora, koji je, kako navodi, izgrađen sredstvima međunarodne zajednice i po najvišim standardima.

 

Prlićevo pismo Grubeši

 

Uz pomenuto, Prlić je uputio i dodatno pismo ministru pravde BiH Josipu Grubeši

 

"Cijenjeni ministre, obraćam Vam se molbom da uložite napor kako bih mogao izdržavati kaznu u pristojnim zatvorskim uslovima", stoji na početku Prlićevog pisma Grubeši.

 

Nadalje, presuđeni ratni zločinac navodi da je, uprkos očekivanju da će kaznu izdržavati u jednoj od evropskih zemalja sa višim zatvorskim standardima, dobio odluku da će to biti u Velikoj Britaniji, gdje bi uskoro mogao biti prebačen.

 

Uz niz pritužbi na zatvorske, Prlić podsjeća Grubešu na pismo koje je uputio predsjedniku Mehanizma pokušavajući da odgodi odluku o njegovom zatvaranju u Velikoj Britaniji.

 

"Kao građanin BiH, tražim od Vas da uložite napor u vezi sa odlukom o mom zatvaranju, koja naime može da se promijeni, te da pokušate iskoristiti svoje kontakte u Velikoj Britaniji kako bi ta zemlja povukla svoju spremnost u vezi sa odlukom o mom zatvaranju, a kako bih postigao ono što sam već napisao u pismima nadležnim u Haškom tribunalu’’, napisao je Prlić ministru pravde BiH.

 

Politički lider paradržavne tvorevine Herceg-Bosne, pravosnažno osuđen za zločine počinjene nad Bošnjacima i učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu, smatra kako zaslužuje da ostatak kazne izvršava u zatvoru sa visokim evropskim standardima.

 

“S obzirom da nije moguće da služim kaznu u svojoj zemlji – što bi bilo logično – želim da budem prebačen u zatvor koji ima uslove poput onih u državnom zatvoru u BiH, gdje će kazne služiti osuđenici za slična djela”, stoji u Prlićevom pismu.Grubeši, uz napomenu da su zatvorski standardi u BiH daleko iznad standarda zatvora na britanskog ostrvu, gdje očekuje da će biti izručen.

 

Prlić zaključuje svoje pismo u nadi da će ministar pravde BiH Grubeša preduzeti sve potrebne mjere.

 

"S obzirom na to da je Prlić pisao ministru pravde BiH Grubeši, nemoguće je ne sjetiti se slučaja Marka Radića, koji je pod još uvijek do kraja nerazjašnjenim okolnostima, prebačen iz BiH u Hrvatsku, nakon čega je došao na slobodu", kaže za Vijesti.ba urednica portala Avangarda.ba Dženana Karup Druško

 

Ona takođe podsjeća i na slučaj generala Novaka Đukića, koji je, kako navodi, zaštićen u Srbiji, iako postoji zvanični dokument koji svjedoči, između ostalog, o tome da je zatvor u Banjaluci, u kojem je Đukić trebalo da izvršava zatvorsku kaznu, svojevremeno poslao potvrdu da je on odležao svoju zatvorsku kaznu.

 

"Ako posmatramo sa te strane, to su slučajevi na osnovu kojih može postojati bojazan", smatra Karup Druško.    

 

Ipak, ona ističe da ne bi trebalo da bude razloga za zabrinutost da bi se slučajevi poput Radića i Đukića mogli ponoviti i sa Prlićem, budući da će Mehanizam za međunarodne tribunale nadgledati proceduru gdje će on izdržavati kaznu i kako će se stvari dalje odvijati. 

 

"Zahtjev Jadranka Prlića da u BiH izdržava kaznu, koja mu je pravomoćno izrečena u Haškom tribunalu, u svemu podsjeća na zahtjeve Radovana Karadžića i drugih pojedinaca koji su tražili da dođu ne samo u našu državu, nego i u zemlje regiona, očito pretpostavivši da bi im to bilo puno bolje, te da bi imali brojne olakšavajuće okolnosti u odnosu na zatvore u kojima bi trebalo da izdržavaju kaznu", navodi naša sagovornica. 


(Vijesti.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!