Danas u Mostaru

Dodik: SDA kontroliše fabrike oružja i priprema Bošnjake koji nisu vojno obučeni

Front09.04.19, 16:32h

Dodik: SDA kontroliše fabrike oružja i priprema Bošnjake koji nisu vojno obučeni
Dodik i Vučić najavili su pomoć za realizaciju projekta obnove Saborne crkve u Mostaru, koja bi mogla biti završena do kraja 2020.

 


Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik obišli su Sabornu crkvu Svete Trojice u Mostaru, uz nova obećanja pomoći i podrške, s ciljem da se ovaj sakralni objekat koji ima veliku važnost za grad na Neretvi, konačno i obnovi. Episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije zahvalio je Srbiji i RS-u na pomoći prilikom obnove, kazavši da bez vlada susjedne zemlje i manjeg bh. entiteta, ovaj hram nikad ne bi bio pred završetkom obnove. Dimitrije je napomenuo da su data čvrsta obećanja i da bi hram do 2020. mogao biti obnovljen.

 

Pomoć pri obnovi

 

Dodik je rekao kako će RS i Srbija ispuniti obveze kako bi se crkva obnovila u predviđenom roku.

 

- Ovaj hram ima nemjerljiv značaj za srpski narod na ovim prostorima. Moramo pokazati sposobnost da se okupimo i brzo završimo važan spomenik koji je 1992. tako brutalno srušen kao poruka srpskom narodu da ovdje nema šta tražiti. Okupljanje oko ovako važne stvari predstavlja opredjeljenje da našu kulturu i istoriju ne prepuštamo zaboravu, kazao je Dodik.

 

Vučić je naglasio kako je saborna crkva Svete trojice u Mostaru jedna od najvažnijih svetinja Srpske pravoslavne crkve na području bivše države. Govoreći o položaju srpskog naroda u Mostaru i HNK-a, Dodik je kazao da je on i danas veoma loš i to ne samo u ovom dijelu, već na prostoru cijele Federacije BiH. Vjeruje da sa Draganom Čovićem može dogovoriti da se makar donekle osjeti uključenje srpske zajednice u važne poslove lokalnih zajednica.

 

- Nažalost, više od deset godina u Mostaru se ne provode lokalni izbori. Dok se ne dogode izbori smatram da će ostati ovakva situacija, a ona je nepovoljna za nas. Mislim da se i iz ove obnove hrama jasno vidi da RS i Srbija vode brigu o svim segmentima života našeg naroda ovdje, dodao je Dodik.

 

Odgovarajući na novinarsko pitanje koje se odnosilo na rezervni sastav policije u manjem bh. entitetu, Dodik je rekao da u Federaciji BiH postoji ilegalni plan za proizvodnju naoružanja, odnosno da su međunarodni predstavnici ranije namjerno ukinuli namjensku proizvodnju u RS-u, ali ne i u FBiH, gdje danas radi i postoji šest fabrika ove vrste. S tim je, ističe, upoznat i Vučić. Tvrdi i da su upravo u Mostaru tokom posljednja tri mjeseca tri puta održani sastanci kojim su prisustvovali predsjednici mjesnih organizacija SDA, kao i članovi pomenute stranke iz južnog dijela BiH, zajedno sa "predstavnicima obavještajne zajednice i bezbjedonosne komisije SDA".

 

- Komisija je inicijator popisa vojno sposobnih Bošnjaka s ciljem da se napravi profilacija u smislu gdje su bili, šta su radili tokom rata, dok one koji nisu vojno obučeni namjeravaju pripremiti za kako oni kažu "eventualnosti", tvrdi Dodik.

 

Fabrike municije

 

Fabrike oružja i municije u FBiH su, tvrdi "pod direktnom kontrolom Bošnjaka, tačnije SDA". Naveo je i da je povećana nekontrolisana proizvodnja u dijelovima oružja i municije...

 

- To vam je ona priča o Bakiru Izetbegoviću i tvrdnji kako se nešto proizodi za ne daj Bože, prokomentarisao je, dodajući kako se u fabrikama namjenske industrije ništa ne bi smjelo proizvoditi bez naloga Oružanih snaga BiH ili konkretnog ugovora koji bi morao dobiti saglasnost bh. vlasti.

 

- Pričaju kako je navodno Srbija spremna da se vojno angažuje u dijelu Kosova što je ništa drugo nego potpirivanje tenzija među ljudima u regiji. Jasan je njihov plan. Žele podobne Srbe u Savjetu ministara kako bi postigli da njihove fabrike namjenske industrije rade i kako bi dozvolili da njihova obavještajna služba nesmetano i dalje prati i kontroliše zvaničnike Srbije i RS-a. To je nešto što ćemo morati raščistiti, i to veoma brzo. Tražimo da se provjeri je li to istina ovo o čemu sam pričao ili nije. Volio bih da nije istina, iako informacije govore suprotno, kazao je Dodik.

 

Podsjećamo, danas je Dodik otvorio Sajam gospodarstva u Mostaru.

 

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 77

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još