Krivično djelo ugrožavanje sigurnosti

Za pet dana u BiH uhapšene tri osobe zbog govora mržnje na internetu - jedna u Tuzli, dvije u Sarajevu

Hronika09.04.19, 16:27h

Za pet dana u BiH uhapšene tri osobe zbog govora mržnje na internetu - jedna u Tuzli, dvije u Sarajevu
Sve tri osobe su zloupotrijebile mogućnost komentarisanja vijesti na ovom portalu anonimno iznoseći razne uvrede na vjerskoj, nacionalnoj i drugim osnovama, kao i prijetnje trećim osobama pod svojim pseudonimima

 

Sve češća saradnja portala Klix.ba, državnih institucija i internet provajdera rezultirala je hapšenjem čak tri osobe na području BiH u samo pet dana, koje su pisale poruke govora mržnje u komentarima na vijesti ovog portala, objavio je Klix.ba.

 

Kako se navodi, najposjećeniji internet portal u BiH Klix.ba već godinama sarađuje sa svim državnim, entitetskim i lokalnim organima na suzbijanju govora mržnje, kako na svom, tako i drugim portalima i društvenim mrežama. Ovi napori u posljednje vrijeme su intenzivirani, a rezultirali su hapšenjem nove tri osobe u samo nekoliko dana, koje su komentare na vijesti iskoristile za pisanje govora mržnje.

 

U saradnji Klix.ba sa sigurnosnim agencijama policijski sužbenici locirali su 1. aprila jednu osobu na području Tuzle, a druge dvije osobe 4. aprila na području Sarajeva zbog krivičnog djela ugrožavanja sigurnosti. Sve tri osobe su zloupotrijebile mogućnost komentarisanja vijesti na ovom portalu anonimno iznoseći razne uvrede na vjerskoj, nacionalnoj i drugim osnovama, kao i prijetnje trećim osobama pod svojim pseudonimima.

 

Inače, portal Klix.ba mjesečno čita 550 hiljada čitatelja iz Bosne i Hercegovine, a oko 5.000 korisnika svakodnevno objavi i do 10 hiljada komentara. Iako su pravila o pisanju komentara svi korisnici prihvatili prilikom registracije i mogu se pročitati i uz svaku vijest, mnogi čitatelji zloupotrebljavaju ovu mogućnost ne shvatajući da se radi o krivičnom djelu. Klix.ba ističe da garantuje anonimnost svim korisnicima koji pišu komentare, a ne krše pravila dobrog ponašanja, a oni korisnici koji iznose govor mržnje mogu biti procesuirani u saradnji s državnim organima.

 

S obzirom na veliki broj komentara, gotovo je nemoguće da administratori portala, navode iz Klixa, uklone sve komentare koji sadrže govor mržnje u stvarnom vremenu. Dnevno se obrišu stotine komentara sa sadržajem govora mržnje, a svi korisnici budu banovani. Portal Klix.ba se zahvaljuje svim čitateljima koji koriste opciju "Prijavi komentar" čim naiđu na komentar koji sadrži govor mržnje.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 10

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još