promocija monografije Hajrudin Krvavac

Valter gine u zadnjoj sceni: Sinopsis od koga je Šiba odustao, a film je mogao izgledati potpuno drugačije

Kultura06.04.19, 21:28h

Valter gine u zadnjoj sceni: Sinopsis od koga je Šiba odustao, a film je mogao izgledati potpuno drugačije
Monografija o bosanskohercegovačkom reditelju Hajrudinu Šibi Krvavcu je prva knjiga o nekom bh. reditelju i rijetka knjiga o bh. kinematografiji, a rad je urednika Nebojše Jovanovića

 

 

U sklopu Modula Memorije 2019 večeras u 18:00 u kinu Meeting Point (Ul. Hamdije Kreševljakovića 13, Sarajevo) upriličena je promocija monografije Hajrudin Krvavac.

 
Na promociji su učestvovali: Igor Galo, Ešrefa Krvavac, Amra Bakšić Čamo, Marcel Štefančić jr., Ivan Velisavljević, Nebojša Jovanović, Jasmila Žbanić.

 

- Velika zaostavština za ljude koji znaju da cijene, kazala je za monografiju o bh. filmskom autoru Hajrudinu Šibi Krvavcu njegova supruga Ešrefa.  


- Ovo za mene znači jako puno, ali i za Sarajevo, pogotovo mlade ljude - rekla je Krvavac. 


Većinu materijala za monografiju dala je ona, a kaže da je gotovo sve članke iz novina o svom suprugu sačuvala, ali i fotografije i druge materijale koji su govorili o njemu i njegovom angažmanu. 


Predstavljanju monografije prisustvovao je i hrvatski glumac Igor Galo, koji je sarađivao sa Šibom. 


- Čarobnjak. Čovjek koji je znao s kim radi i koga uzima. Bio je stručnjak koji je apsolutno znao zašto nekoga uzima - istakao je Galo. 

 
Monografija o bosanskohercegovačkom reditelju Hajrudinu Šibi Krvavcu je prva knjiga o nekom bh. reditelju i rijetka knjiga o bh. kinematografiji, a rad je urednika Nebojše Jovanovića.


Ova monografija sadrži brojne (ne)poznate i manje poznate detalje iz života i rada kultnog reditelja, veliki intervju sa Šibinom suprugom, njegove intervjue, sinopsise za filmove, a među njima i nikad snimljenu verziju "Valtera" po kojoj glavni junak na kraju filma gine.  
 

Hajrudin Krvavac autor je specifičnog opusa koji će naredne generacije iznova otkrivati, a ova bogatstvom svoje građe i različitih perspektiva, ova sinteza pruža jedan od glavnih preduslova za to. Na taj način ona postavlja standarde ne samo za buduće publikacije o ovom reditelju, nego i za buduće mnografije o protagonistima bogate historije bosanskohercegovačke kinematografije.

 

Danas je  u okviru obilježavanja Dana grada Sarajevo, svečano otvoren i Muzej "Valter brani Sarajevo", posvećen kultnom istoimenom filmskom ostvarenju Šibe Krvavca.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!