Premijer FBiH na otvorenju prvog filmskog muzeja u ovom dijelu Evrope

Novalić: Muzej 'Valter brani Sarajevo' treba biti primjer kako kulturna baština ima i turistički, dakle ekonomski potencijal

Kultura06.04.19, 13:01h

Novalić: Muzej 'Valter brani Sarajevo' treba biti primjer kako kulturna baština ima i turistički, dakle ekonomski potencijal
Filmska umjetnost i kreativna industrija su ponos ali potencijal ove zemlje, rekao je Novalić

 

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić danas je bio na otvorenju Muzeja 'Valter brani Sarajevo'. Njegov govor prenosimo u cjelosti:

 

- Danas je Dan Grada Sarajeva i zadovoljstvo mi je što se mogu obratiti u ovome trenutku i na ovome mjestu. Ovdje se danas otvara prvi filmski muzej u BiH, ali, kako čujem, i ovome dijelu Evrope.


Muzej „Valter brani Sarajevo“ posvećen je kultnom ostvaranju bosanskohercegovačke kinematografije reditelja Hajrudina Šibe Krvavca.  Ali, ovaj muzej je i puno više od toga – on je posvećen filmu, ali historijskoj ličnosti Vladimira Perića Valtera, čuvenog pripadnika Pokreta otpora i antifašisti iz Drugog svjetskog rata.


Ideju za projekat je dalo Javno preduzeće Filmski centar Sarajevo, potom  je hrabro i sa vlastitim sredstvima ušlo u izgradnju i postavku ovoga muzeja. Kao prosperitetan i obećavajući kulturni ali turistički projekat je prepoznat i hvala svima drugima - Gradu Sarajevu, Turističkoj zajednici Kantona Sarajevo, Historijskom muzeju i drugima koji su ga podržali. Time je ovo javno preduzeće pokazalo da ima snage, znanja i ljudskih resursa da pokreće projekte koji su od šireg društvenog interesa.  


Filmska umjetnost i kreativna industrija su ponos ali potencijal ove zemlje. Muzej „Valter brani Sarajevo“ treba biti primjer kako kulturna baština može biti, osim važne kuturološke uloge, ima i turistički, dakle ekonomski potencijal. To je put kojim treba ići – spajati kulturu sa drugim granima kreativne industrije, ali drugim privrednim djelatnosti,  poput turističke koja je kod danas u BiH u velikoj ekspanziji.


Istovremeno, sa ovakvim projektima čuvamo kulturu sjećanja, kako historijskim događajima iz naše prošlosti, tako i na velika imena naše kulture i umjetnosti.  Ta uloga i misija je važna zbog nas danas, ali i zbog generacija koje će doći iza nas. Drago mi je da je Filmski centar Sarajevo, kao javno preduzeće od strateškog interesa za Federaciju BiH, prepoznalo i čini, kao što je otvaranje ovoga muzeja, konkretne korake u tome pravcu.


Vidimo da je ovaj kulturni i memorijalni događaj izazvao veliki interes u čitavoj regiji. Danas su su brojni gosti iz čitave regije – Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije i drugim zemalja regije. Zato je otvaranje ovoga muzeja primjer nečega što svi znamo – da su Sarajevo i BiH uvijek bili sredina i zemlja koji su okupljali ljude i narode.  To jeste jedna od uloga kulture i ona može pomoći da sa više razumijevanja komuniciramo svi zajedno u ovome dijelu Evrope.

 

Zahaljujem se prilici da mogu da se obratim u ovome svečano trenutku i čestitam Filmskom centru Sarajevu na otvaranju Muzeja „Valter brani Sarajevo“, kao i svim onima koji danas na različite načine i sa ponosom slave dan našeg glavnog grada – Dan Sarajeva - rekao je Novalić.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!