MSG je tihi ubica

Ako vam se dlake pojavljuju na čudnim mjestima na tijelu i sve ih je više, to je vjerovatno zbog ove hrane

Lifestyle04.04.19, 08:50h

Ako vam se dlake pojavljuju na čudnim mjestima na tijelu i sve ih je više, to je vjerovatno zbog ove hrane
Pojačivači ukusa "maskiraju" pojedine nekvalitetne proizvode u cjelosti, ne samo ukus

 

Kada bismo pojačivače ukusa uklonili iz industrijske hrane, sve te grickalice, slatkiši i ostale nezdrave stvari odjednom bi izgubile svoju draž i vjerovatno nikad više ne biste ni osjetili potrebu da ih pojedete. Vještački pojačivači ukusa su najveća pošast savremene ishrane, a evo kako ih sve na etiketama kriju proizvođači.

 

Upravo su pojačivači ukusa krivi za to što ne možete da pregurate dan bez nekog slatkiša, grickalice, poslastice. Niste usamljeni, svako ko ih konzumira, zapravo je navučen na njih jer, djelujući na receptore ukusa, izazivaju određene moždane hemijske reakcije zbog kojih nam je hrana mnogo ukusnija.

 

Način na koji nas pojačivači ukusa stimulišu prilikom konzumacije više je nego dovoljan da se "navučemo" na neke proizvode. Sigurno najpoznatiji među njima je mononatrijum-glutaminat (pravilno: mononatrijum-glutamat, MSG=Monosodium glutamate). Preko 90% sprovedenih naučnih istraživanja, u vezi sa štetnošću ovog aditiva, finansirano je od strane samih proizvođača, objašnjava za Žena.rs Miroslav Otašević, inženjer prehrambene tehnologije i jedan od idejnih tvoraca projekta "Šta jedem?".

 

Ono što vam niko neće reći jeste sljedeće:

 

Pojačivači ukusa "maskiraju" pojedine nekvalitetne proizvode u cjelosti, ne samo ukus.

 

Nutritivno nekvalitetan proizvod mozak potrošača registruje kao proizvod koji mu se "sviđa". Efekat pojačivača ukusa kompenzuje nedostatak kvaliteta sirovine na najjeftiniji mogući način. Pojačivači ukusa izazivaju fiziološku reakciju organizma, tako da mozak "pamti" taj proizvod kao da mu organski prija. Kako je moderan čovjek redovno izložen stresu, nije čudo da je industrijska hrana dobila novu dimenziju: da usreći čovjeka. Nahraniti ga neće u potpunosti, jer industrijska hrana ne sadrži esencijalne nutrijente, usljed čega će konzument ostati "gladan" zbog izostanka vitamina, minerala, esencijalnih masnih kiselina i aminokiselina. Sinergija ovih efekata multiplikuje želju za hranom i stvara savršenog, vječito gladnog potrošača.

 

Da li ste ikada mogli da kupite industrijski mononatrijum-glutaminat u slobodnoj prodaji? Pretpostavljamo da niste, jer je to privilegija prehrambene industrije. Zbog sve izraženijeg otpora potrošača, proizvođači ga deklarišu ("kriju") pod raznim drugim, manje upadljivim i više dopadljivim imenima: kvaščev ekstrakt, hidrolizovani sojin protein, natrijum-kazeinat, itd...  Najveći proizvođači MSG-a su kompanije koje proizvode farmaceutske proizvode.

 

Najnovija istraživanja pokazuju da su pojačivači ukusa najdogovorniji za stvaranje potrošačkih navika neusaglašenih sa stvarnim, biološkim potrebama ljudskog organizma. Posljedica toga je porast mnogih ozbiljnih zdravstvenih poremećaja u potrošačkoj populaciji. Najviše je na udaru najmlađa populacija. Naviknuti na intenzivne ukuse prehrambenih proizvoda (navika stečena usmjerenjem od strane roditelja ili predškolske ustanove), njihov čulni prag (ukus, miris) je pomjeren. Manje vole da jedu povrće, voće, prirodnu hranu čije je doživljaj konzumiranja slabiji od konzumiranja industrijske hrane.

 

Što se tiče ukusa, proizvodi poput čipseva, začina, mesnih prerađevina, supa, bombona, grickalica uvijek će biti prvi izbor, jer samo ti proizvodi mogu da proizvedu senzaciju na koju je najveći broj najmlađih naviknut. 

 

Zbog stavova mnogih autora, MSG je dobio naziv "tihi ubica". Bronhijalna astma, Alchajmerova bolest, depresija, hiperaktivnost, hormonalni disbalans (povećana maljavost, prerani menstrualni ciklusi), samo su neke od bolesti/pojava koje pojedini autori dovode u vezu sa upotrebom ovog sintetičkog proizvoda.

 

Ukoliko tvrdite da vam neka industrijska hrana prija i da ne želite da je se odreknete, zapitajte se šta na to kažu vaše ćelije. Vjerovatno ćete saznati tek nakon koje godine.

 

(Blic.rs, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!