Tužilaštvo BiH donijelo naredbu

Neće biti istrage u predmetu 'vrbovanje selefija': Niko ništa ne zna!

Hronika03.04.19, 17:20h

Neće biti istrage u predmetu 'vrbovanje selefija': Niko ništa ne zna!
Navodi o vrbovanju selefija izazvali su veliki broj reakcija u bosanskohercegovačkoj kao i u hrvatskoj javnosti.

 

Tužiteljstvo BiH donijelo je Naredbu o neprovođenju istrage protiv Mije Krešića, Mate Đakovića i Ivana Bandića, a nakon izvršenih provjera u predmetu koji je Tužiteljstvo BiH formiralo po službenoj dužnosti a u svezi navoda iznesenih na jednom internet portalu u okviru kojih je navedeno da navedene osobe sudjeluju u nezakonitim aktivnostima povezanim sa vrbovanjem državljana BiH u svrhu nezakonitih aktivnosti na području BiH, a povezanih sa pripadnicima selefijskog pokreta, saopćeno je danas iz Tužilaštva BiH.

 

Kako navode u saopćenju, u predmetu su saslušani Đaković Mato, Krešić Mijo, Avdić Avdo, Mektić Dragan, osoba Č.H. koja se pojavljuje u određenim video materijalima, Hasanspahić Midhat, Mehmedagić Osman, a zatražene su informacije i od policijskih agencija u BiH (Državna agencija za istrage i zaštitu BiH, Obavještajno-sigurnosna agencija BiH, Granična policija BiH, Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH i dr.), a sve u cilju provjere da li je bilo koja policijska agencija imala saznanja o navedenom.

 

''Svi saslušani svjedoci, osim Avdić Avde koji nije pitan o navedenoj problematici, iz razloga jer postoje zakonske prepreke za njegovo saslušanje, nisu iznijeli bilo kakva saznanja da su navedene tri osobe sudjelovale u prethodno opisanim aktivnostima. Takvih saznanja nije imao ni svjedok Č.H. Sva saslušanja svjedoka snimljena su audio-video tehnikom.

 

Policijske agencije su u svojim izjašnjenjima obavjestile Tužiteljstvo BiH da one nisu raspolagale bilo kakvim informacijama o aktivnostima objavljenim na portalu, kao ni Vijeće ministara BiH niti Predsjedništvo BiH.

 

Nadalje u tijeku vršenih provjera, otvorila su se druga pitanja proizašla iz medijskih izvještaja i saznanja o vrbovanju državljana BiH od strane osoba koje su se navodno predstavljale kao uposlenici sigurnosnih i obavještajnih službi drugih zemalja, pa su u okviru predmeta započete aktivnosti, koje će se rješavati putem Međunarodne pravne pomoći sa R Hrvatskom i R Slovenijom, a radi rasvjetljavanja svih okolnosti.

 

Tužiteljstvo BiH ovom prilikom informira javnost da prema prikupljenim dokazima i izjavama svjedoka Ministarstvo sigurnosti BiH u momentu kada je ministar sigurnosti dao javnu potvrdu iznesenih informacija, nije raspolagalo zvaničnom informacijom o opisanim događajima.

 

Tužiteljstvo BiH, u narednom periodu nastavit će rad na predmetu te po okončanju svih aktivnosti o svemu informirati javnost, a u svrhu zaštite vladavine prava i sigurnosti svih građana BiH'', saopćeno je.

 

Podsjećamo, navodi o vrbovanju selefija izazvali su veliki broj reakcija u bosanskohercegovačkoj kao i u hrvatskoj javnosti.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još