'Zbog različitih bezbjednosnih izazova'

Osniva se rezervni sastav policije MUP-a RS: Šta to znači za BiH?

Front03.04.19, 16:14h

Osniva se rezervni sastav policije MUP-a RS: Šta to znači za BiH?
Nihad Čolpa, zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH i predsjednik Građanskog saveza nedavno je pozvao Vijeće za implementaciju mira u BiH da bez odlaganja preispita i spriječi formiranje rezervnog sastava MUP-a RS, jer, kako je rekao, to predstavlja opasnost za mir u BiH

 

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas Nacrt izmjena Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima, kojim se, kako je rečeno, zbog različitih bezbjednosnih izazova utvrđuju formalnopravni uslovi za uspostavljanje rezervnog sastava policije.

 

Propisano je da će policija rezervnog sastava imati ista ovlašćenja kao i redovna policija u skladu sa Zakonom o policiji i unutrašnjim poslovima, kako bi bio postignut maksimalni nivo bezbjednosti lica i imovine, naročito u periodu kada se očekuje povećanje intenziteta migrantske krize, objavio je BHT1.

 

Pomjerena je i starosna granica za zapošljavanje policijskih službenika s ciljem podmlađivanja kadra u Ministarstvu unutrašnjih poslova, a stvoreni su i formalnopravni uslovi za uspostavljanje sistema zaštite informaciono-komunikacione strukture, kao i za elektronsku komunikaciju MUP-a sa građanima.

 

Nihad Čolpa, zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH i predsjednik Građanskog saveza nedavno je pozvao Vijeće za implementaciju mira u BiH da bez odlaganja preispita i spriječi formiranje rezervnog sastava MUP-a RS, jer, kako je rekao, to predstavlja opasnost za mir u Bosni i Hercegovini.    

 

"U protivnom, neophodno je da MUP FBiH odmah poduzme aktivnosti sa ciljem formiranja rezervnog sastava policije te na taj način uspostavi balans i poveća sigurnost u Bosni i Hercegovini, a koja je jedino moguća ako postoji ravnoteža u svim segmentima onih koji su za jedinstvenu i stabilnu Bosnu i Hercegovinu i onih koji su protiv takve BiH", poručio je Čolpa.

 

(BHRT, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!