Naša stranka: Podrška Organizacionom odboru Povorke ponosa

Ljudska prava se ne smiju tretirati kao supermarket iz kojeg biramo prava jednih, a ignorišemo prava drugih...

Front02.04.19, 16:33h

 Ljudska prava se ne smiju tretirati kao supermarket iz kojeg biramo prava jednih, a ignorišemo prava drugih...
Bosna i Hercegovina je potpisnica Evropske konvencije o ljudskim pravima koja propisuje da svaka osoba ima pravo na slobodu i sigurnost

 

Naša stranka najoštrije osuđuje govor mržnje u javnom prostoru kojim je popraćena najava održavanja Povorke ponosa u Sarajevu i poziva nadležne institucije da svojom reakcijom zaštite organizatore povorke od uvreda i poziva na nasilje. Ujedno, izražavamo punu podršku Organizacionom odboru Povorke ponosa u njihovom protestu protiv nejednakosti i kršenja ljudskih prava.

 

Bosna i Hercegovina je potpisnica Evropske konvencije o ljudskim pravima koja propisuje da svaka osoba ima pravo na slobodu i sigurnost. Dužnost institucija ove zemlje jeste da svojim građanima garantuje slobodu kretanja, izražavanja i okupljanja, te da ih zaštiti od diskriminacije bez obzira na njihovu vjeru, rasu, etničku pripadnost i sve druge posebnosti uključujući seksualno opredjeljenje.

 

Opredjeljenje Bosne i Hercegovine za evropski put uključuje dosljednu zaštitu ljudskih prava, pogotovo ako imamo u vidu da skoro svaki stanovnik ove zemlje može iskusiti institucionalnu diskriminaciju na nekom dijelu njene teritorije. Zato posebnu odgovornost imaju političari i nosioci zakonodavnih i izvršnih mandata koji su se posebnim etičkim kodeksima obavezali da isključe predrasude prema osobama drugačijih stavova, vjerovanja i opredjeljenja.

 

Ljudska prava se ne smiju tretirati kao supermarket iz kojeg možemo birati prava jednih a u isto vrijeme ignorisati prava nekih drugih. Kao i uvijek tokom svog desetogodišnjeg postojanja, Naša stranka bezuvjetno podržava ljudska prava i slobode svih građana Bosne i Hercegovine.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

 

Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 10

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još