Prodavali doniranu poljoprivrednu mehanizaciju

Predložen pritvor i mjere zabrane za trojicu osumnjičenih u predmetu 'Farmer'

Hronika02.04.19, 10:57h

Predložen pritvor i mjere zabrane za trojicu osumnjičenih u predmetu 'Farmer'
Osobe uhapšene u spomenutoj akciji sumnjiče se krivično djelo udruživanja radi činjenja krivičnog djela u vezi s krivičnim djelima zloupotreba položaja ili ovlasti i prevara

 

Tužilaštvo Kantona Sarajevo (KS) predložio je Kantonalnom sudu Sarajevo (KSS) određivanje jednomjesečnog pritvora za Ivicu Mladinu, Refika Džafu i Vahida Jašarevića, uhapšene/osumnjičene u operativnoj akciji kodnog naziva "Farmer".

 

Pritvor Mladini je predložen zbog opasnosti od bjekstva i da bi boravkom na slobodi mogao utjecati na svjedoke, te prikriti dokaze, kao i zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela, potvrđeno je Feni u Tužilaštvu KS.

 

Istovremeno, pritvor za Džafu i Jašarevića predložen je zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli utjecati na svjedoke ili prikriti dokaze i zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela.

 

Za osumnjičene - Refika Omerovića, Abdulaha Tutmića, Mehmeda Nikšića, Husejina Selimovića i Envera Smajića predložene su mjere zabrane, odnosno zabrana napuštanja boravišta i kontaktiranja sa svjedocima i osumnjičenima, kao i obavezno javljanje nadležnoj policijskoj stanici.

 

Osobe uhapšene u spomenutoj akciji sumnjiče se krivično djelo udruživanja radi činjenja krivičnog djela u vezi s krivičnim djelima zloupotreba položaja ili ovlasti i prevara.

 

Konkretno, terete se da su od 2014. do polovine 2015 godine nezakonito dijelili i prodavali poljoprivrednu mehanizaciju koja je u Bosnu i Hercegovinu stigla kao donacija Narodne Republike Kine. Vrijednost donirane mehanizacije bila je veća od milion KM, a namijenjena je korisnicima u FBiH koji su bili pogođeni poplavama.

 

(FENA/md)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!