Prva takva naredba u SAD-u

Ekstremne mjere: Vlasti u New Yorku zabranile nevakcinisanoj djeci izlazak na javna mjesta!

Hronika01.04.19, 08:56h

Ekstremne mjere: Vlasti u New Yorku zabranile nevakcinisanoj djeci izlazak na javna mjesta!
2000. godine je objavljeno kako su ospice iskorijenjene iz SAD-a, ali su se ipak ponovno počele pojavljivati posljednjih godina. 314 slučajeva ospica potvrđeno je 2019. godine sve do 21. marta

 

U Ookrugu Rockland, u državi New York u SAD-u, došlo je do epidemije ospica.

 

Zdravstveni djelatnici u toj državi objavili su kako je epidemija pogodila uglavnom ultra ortodoksne židovske zajednice, a okrug i država tražili su način da se izbore s epidemijom, piše New York Times.

 

Epidemija koju vlasti ne mogu iskorijeniti

 

Važno je naglasiti kako epidemija morbila traje od oktobra prošle godine, a država i okrug su se najprije protiv nje borili tako da su izvršnom naredbom povukli 6.000 necijepljene djece iz škola.

 

Gotovo 17.000 vakcina protiv ospica, rubeole i zaušnjaka podijeljeno je tokom 26 sedmica.

 

Osim toga provedena je i javna kampanja o zdravlju u kojoj su dužnosnici iz okruga, liječnici i rabini govorili o važnosti imunizacije preko cjepiva.

 

Nažalost, ništa od toga nije smanjilo tešku epidemiju koja hara okrugom Rockland u New Yorku od oktobra.

 

Dramatična mjera - zabrana pojavljivanja na javnim mjestima

 

Stoga su vlasti pribjegle jednom ekstremnom potezu. Prošlog utorka je tako predsjednik okruga, Ed Day, proglasio stanje nužde koje je na snagu stupilo u ponoć.

 

Njome je djeci i tinejdžerima koji nisu vakcinisani zabranjeno pojavljivanje na svim javnim mjestima u okrugu.

 

Day je rekao kako vjeruje da se radi o prvoj takvoj naredbi u SAD-u, a da se ne sjećaju ničega sličnog, za New York Times potvrdili su i brojni zdravstveni službenici.

 

Epidemija je najviše zahvatila ultra ortodoksnu židovsku zajednicu u Rocklandu. Brojni članovi te zajednice povezani su sa zajednicom u Brooklynu u kojoj su također primijećeni slučajevi ospica.

 

U obje zajednice postotak uzimanja cjepiva je niži, dok se istovremeno šire informacije i radovi koji pozivaju na prekidanje primanja vakcina.

 

"Ne smijemo dopustiti pogoršanje situacije"

 

Vlasti su stoga povukle posljednji potez kojim su zabranile djeci i tinejdžerima pojavljivanje na javnim mjestima rekavši kako ne smiju dopustiti da se epidemija nastavi širiti.

 

"Nećemo sjediti dok su djeca i naše zajednice u opasnosti", rekao je Day.

 

2000. godine je objavljeno kako su ospice iskorijenjene iz SAD-a, ali su se ipak ponovno počele pojavljivati posljednjih godina. 314 slučajeva ospica potvrđeno je 2019. godine sve do 21. marta.

 

Uz New York, epidemija se pojavila i u Washingtonu, Texasu, Illinoisu i Kaliforniji, objavili su iz Centra za kontrolu bolesti u SAD-u. U okrugu Rockland, u kojemu ima preko 300.000 stanovnika, zabilježena su 153 slučaja ospica od kojih je 48 zabilježeno tokom 2019. godine.

 

Vakcinisano samo 72,9 posto djece

 

Ed Day je za New York Times otkrio kako je samo 72,9 posto djece u dobi od 1 do 18 godina vakcinisano. Službenici su pokušali rekonstruirati epidemiju i utvrditi kako je izbila, ali su neki članovi zajednice odbili odgovarati na pitanja, a neki im se nisu ni javljali na telefon.

 

(Index.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!