Odgađanje već 12 puta

Slučaj Alije Delimustafića nezabilježen u Evropi: Već dvije i po godine u pritvoru, a suđenje još nije počelo

Hronika31.03.19, 19:43h

Slučaj Alije Delimustafića nezabilježen u Evropi: Već dvije i po godine u pritvoru, a suđenje još nije počelo
Početak suđenja u jednom od najvećih predmeta koje vodi Tužilaštvo KS kada je u pitanju sistemska korupcije, odgođen je već 12. put, a za to vrijeme optuženi Delimustafić nalazi se već skoro dvije i po godine u pritvoru u KPZ-u Sarajevo

 

Osumnjičeni, odnosno optuženi, ima pravo da u najkraćem razumnom roku bude izveden pred sud i da mu bude suđeno bez odgađanja, a najkasnije u roku od jedne godine od dana potvrđivanja optužnice. Navodi se ovo u  članu 14. Zakona o krivičnom postupku Federacije BiH.

 

No, suđenje u predmetu "Pravda", u kojem je prvooptuženi Alija Delimustafić, bivši ministar unutrašnjih poslova RBiH, nije počelo već skoro 18 mjeseci. Iako je optužnica potvrđena još u oktobru 2017. godine, nikad nije pročitana, piše Avaz.

 

Početak suđenja u jednom od najvećih predmeta koje vodi Tužilaštvo KS kada je u pitanju sistemska korupcije, odgođen je već 12. put, a za to vrijeme optuženi Delimustafić nalazi se već skoro dvije i po godine u pritvoru u KPZ-u Sarajevo.

 

- Trajanje pritvora mora biti svedeno na najkraće nužno vrijeme – navodi se u članu 14. Zakona.

 

Delimustafićev advokat Ifet Feraget mjesecima upozorava da ni pravosuđe u Evropi ne poznaje ovakav slučaj, ukazujući na činjenicu da je njegovom branjeniku ugroženo pravo na pravično suđenje, odnosno suđenje u razumnom roku.

 

- Nigdje na svijetu nema da je čovjek pritvoren dvije i po godine i da nema suđenje. Ali, džaba sve. Odbio nas je i Ustavni sud BiH i sada opet čekamo novo ročišet za jamstvo. Sudu u Strazburu nismo se žalili, jer je preuranjeno. Ali, da je slučaj neviđen u pravosuđu, to je svima jasno - kaže Feraget.

 

I advokat Vlado Adamović kaže da tokom 25 godina rada kao sudija, na raznim nivoima, nikad nije vidio ništa slično.

 

- Nije normalno i nije uobičajeno da se toliko odgađa početak glavnog pretresa, što je na štetu svih optuženih. Prema Sudu u Strazburu, država koja ne uspije organizirati efikasno sudstvo najveći je krivac. Prema ovome, Delimustafić de facto izdržava kaznu za djelo koje nije počinio. Ali, kriva je država, i to preko Suda i Tužilaštva. Ovo se mora ubrzati – kaže Adamović.

 

U ovom predmetu optuženo je 39 osoba i osam firmi. Optuženi su advokati, notari, sudije, pravobranioci... Svi se, osim Delimustafića, brane sa slobode.

 

Oni se terete za sistemsku korupciju i organizirani kriminal. Samo jedno ročište građane košta oko 20.000 maraka, što znači da je već 12. odgoda ispraznila kasu Kantona Sarajevo za 250.000 KM.

 

(Avaz/DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 19

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još