Obratite pažnju

Zbog ovih uređaja dobijate velike račune za struju: Odmah ih isključite!

Auto & Dom31.03.19, 17:38h

Zbog ovih uređaja dobijate velike račune za struju: Odmah ih isključite!
Da li ste znali da pritiskom tipke za isključivanje televizor zapravo samo stavljate u stanje mirovanja?

 

Osim što će vam uštediti novac, isključivanje uređaja iz struje sigurnije je u slučaju grmljavine kada su svi uključeni uređaji pod rizikom od udara groma, piše Espreso.rs.

 

Znate li da vaši kućni aparati vode tajni život dok su isključeni? Ovo je spisak uređaja koji troše električnu energiju čak i kada su u stanju mirovanja:

 

Punjač za telefon

 

Mnogi ostavljaju punjač u utičnici i nakon što je punjenje završeno. Mnogima je to praktičnije, a često smo i lijeni da izvučemo kabl. Trošak koji napravi sam punjač nije velik, ali postoji. Procjenjuje se da ova praksa troši 1,2 vata na dan.

 

Digitalni TV prijemnik

 

Malo ko je svjestan rada digitalnih prijemnika, ali oni nastavljaju da primaju signale i kada je televizor isključen. Dakle, kada isključite televizor, isključite i prijemnik, ako ga imate zasebno. Dok bespotrebno radi, on troši 22 vata na dan.

 

Televizor

 

Da li ste znali da pritiskom tipke za isključivanje televizor zapravo samo stavljate u stanje mirovanja? Nažalost, to je tako – potpuno ga isključiti možete jedino ako izvučete kabl iz utičnice. Inače, televizor koji ne radi troši 24 vata na dan.

 

Računar i laptop

 

Čak i kada su isključeni, stoni i prenosivi računari u pozadini rade. Ako ne želite da vam kradu 96 vata na dan, izvucite ih iz struje. Ne treba isticati da, ako ove uređaje držite na “stand by” načinu, potrošnja je još veća.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!