Bura oko 9. januara

U RS-u razmišljaju kako da 'ispoštuju', ali i 'zaobiđu' Odluku Ustavnog suda BiH

Front31.03.19, 13:18h

U RS-u razmišljaju kako da 'ispoštuju', ali i 'zaobiđu' Odluku Ustavnog suda BiH
Dok u Republici Srpskoj društveno politička javnost špekuliše da li će skupština mijenjati samo član Zakona, ili cijeli akt, ideja kako da se Odluka “ispoštuje”, ali faktički zaobiđe, ne manjka

 

Osporen ili ne 9. januar će se slaviti. Republika Srpska, kažu njeni zvaničnici, ima spreman odgovor na odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, koji je dio Zakona o Danu Republike Srpske, a koji se odnosi na konretan datum, proglasio neustavnim, piše N1.

 

- Ovaj sud donoseći ovakve odluke obesmišljava svoj rad. Narodna skupština će naći adekvatan odgovor. Jedno je sigurno, 9. januar će se slaviti i dalje - tvrdi predsjednik Nedeljko Čubrilović, NSRS.

 

Slaviće se i dalje, ali i više i pompeznije, najavljuju entitetski zvaničnici.

 

Vladajući SNSD će u utorak, na sastanku sazvanom u Palati, svim srpskim strankama predstaviti svoj prijedlog koji može uključivati ponovnu izmjenu Zakona, no ne i promjenu suštine.

 

- Ne mogu danas govoriti o prijedlozima, razgovara se na tu temu. Siguran sam da ćemo u utorak izaći sa jedinstvenim prijedlogom na tu temu. I 9. januar ćemo slaviti - poručuje Radovan Višković, premijer Republike Srpske.

 

Sa kakvim planom će pred predsjednicu Republike Srpske Željku Cvijanović, ne otkrivaju u PDP-u. Jasno je ipak da će na sastanak ići, te da i oni prizivaju nacionalno jedinstvo po ovom pitanju.


- Bez obzira koliko vi želite promijeniti nešto što je suštinski važno, ne možete promijeniti, nećete uspjeti. Imaćemo legitiman odgovor, koji neće nikoga uvrijediti, pa ćemo da nastavimo slaviti Dan Republike Srpske. Možemo promijeniti jednu riječ u zakonu, pola rečenice, pa ako treba ponovo čekati odluku Ustavnog suda. Prvo, treba prestati sa apelacijama - smatra Branislav Borenović, predsjednik PDP-a.

 

I staviti moratorijum na razne apelacije, referendume, kaže Borenović, jer se potrebno takmičiti u ekonomiji, dok se zemlja prazni.

 

Dok u Republici Srpskoj društveno politička javnost špekuliše da li će skupština mijenjati samo član Zakona, ili cijeli akt, ideja kako da se Odluka “ispoštuje”, ali faktički zaobiđe, ne manjka. Tako neki kažu da se isti Zakon može izglasati pod drugim nazivom, spominje se zakon o svečanom danu, a čuju se i ideje da se sporni član izmijeni i da se definiše da se Dan Republike Srpske slavi u periodu od 8. do 10. januara.

 

Lider SDA-a Bakir Izetbegović, koji je prvobitno i pokrenuo apelaciju, i danas je istog stava. Deveti januar za njega je neustavan, antidejtonski i diskriminatorski datum.

 

- Ne znam ja da li će to oni iduće godine ponovo napraviti, sljedećih možda pet godina. Kad proradi pravna država neće, jer se njima neće baviti Ustavni sud, već Sud BiH, jer aktivno suprotstavljanje presudama Ustavnog suda nosi velike zatvorske kazne. Ovo je aktivno suprotstavljanje i bojkotovanje presuda Ustavnog suda - kaže Izetbegović.

 

Po krivičnom zakonu to znači mogućnost zakonske kazne od šest mjeseci do pet godina. I to za službene osobe u institucijama Bosne i Hercegovine, oba entiteta, ili Brčko distrikta. Kažnjeni takođe mogu biti i oni koji odbiju, ili sprečavaju provođenje konačne odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, Suda Bosne i Hercegovine ili Doma za ljudska prava.

 

No, u sudskoj praksi do sada takvih kazni - gotovo i da nema.

 

(DEPO PORTAL,BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!