Pazite šta jedete

Mislio da je srijemoš: Muškarac ubrao krivu biljku, otrovao se i umro

Hronika29.03.19, 19:12h

Mislio da je srijemoš: Muškarac ubrao krivu biljku, otrovao se i umro
Javljaju se grčevi, proljev, povraćanje i respiratorni zastoj koji nerijetko završi kobno

 

U požeškoj bolnici u Hrvatskoj umro je muškarac koji je konzumirao biljku koju je ubrao misleći da je riječ o drugoj, jestivoj.

 

- Od Opće županijske bolnice Požega zaprimljena je obavijest da je 60-godišnjak preminuo uslijed trovanja biljkom mrazovac. Slijedi daljnje kriminalističko istraživanje - izvijestila je požeško-slavonska policija, a prenosi Index.hr.

 

To je prva ovogodišnja smrt od konzumacije samoniklog bilja, u ovom slučaju otrovnog mrazovca koji je muškarac zamijenio za ljekovito i samoniklo jestivo bilje srijemoš, ili medvjeđi luk, koji je zdrav, ljekovit i jestiv. Dvije su biljke slične po listovima. 

 

Mrazovac, piše pozeska-kronika.hr, nije jestiv, nego je vrlo otrovan pri konzumaciji veće količine listova, a trovanje može završiti kobno kao u slučaju nesretnog 60-godišnjeg muškarca. 

 

U Hrvatskoj, pišu, raste sedam vrsta mrazovaca, među kojima su jesenski mrazovac, mađarski, Kohov mrazovac, Visianijev mrazovac i drugi. Mrazovcu odgovaraju vlažni travnjaci, od nizinskih do planinskih područja.

 

Stabljika je kratka, listovi veliki, a cvijet sličan šafranovom. Cvate krajem ljeta.

 

Konzumacija mrazovca dovodi do trovanja koje je slično trovanju arsenom. Javljaju se grčevi, proljev, povraćanje i respiratorni zastoj koji nerijetko završi kobno.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!