VIDEO/ Poslije sastanka sa Hahnom

Nikšić: Ukoliko se ne uspostavi Blok 7, morat ćemo uvoziti električnu energiju

Front28.03.19, 15:37h

Nikšić: Ukoliko se ne uspostavi Blok 7, morat ćemo uvoziti električnu energiju
Nikšić je istakao da je reakciju izazvao i razgovor o Termoelektrani Tuzla Blok 7 te da sada problem predstavlja lignit, a ne kineski kredit

 

Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Nermin Nikšić kazao je novinarima nakon sastanka 19 predstavnika parlamentarnih stranaka i komesara za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannesa Hahna da im je bilo neprihvatljivo potpisati zajedničku izjavu "Pismeno opredjeljenje Bosne i Hercegovine: Na putu prema novoj agendi za socioekonomske reforme", jer su je potpisali prije četiri godine i od koje nije bilo ništa realizirano.

 

- Ispadamo smiješni sami sebi, jer potpisujemo nešto što ne realiziramo. Ponovo su u izjavi bile navedene nove, moderne institucije za borbu protiv korupcije, a nismo se četiri godine odmakli od zakona u FBiH, nismo ništa uradili kada je u pitanju reforma javne uprave ili zdravstvo - kazao je Nikšić.  

 

Ocijenio je da je za njih bilo neshvatljivo potpisivanje da će se ponašati u skladu s Ustavom BiH, što je normalno, te da im ne treba pismeno očitovanje o tome.

 

Nikšić je istakao da je reakciju izazvao i razgovor o Termoelektrani Tuzla Blok 7 te da sada problem predstavlja lignit, a ne kineski kredit.  

 

- Ukoliko se ne uspostavi Blok 7, doći ćemo u situaciju da izlaskom iz upotrebe prethodnih blokova, uvozimo električnu energiju - naglasio je.

 

Nikšić je dodao da je Hahn vrlo jasno rekao da 22 pitanja na Upitnik Evropske komisije nisu ni odgovorena te da mišljenje treba biti gotovo krajem maja, a koje je uslovljeno i formiranjem Vijeća ministara BiH i Vlade FBiH.

 

 

(FENA/md)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!