Tužilaštvo BiH

Optužnica protiv Milenka Gojgolovića za zločin protiv civila u Vlasenici

Hronika28.03.19, 10:16h

Optužnica protiv Milenka Gojgolovića za zločin protiv civila u Vlasenici
Optuženi se tereti da je u julu 1992. godine, naoružan automatskim oružjem, pištoljem i nožem i u vojnoj uniformi, došao u logor Sušica u Vlasenici, gdje su bili nezakonito zatočeni civili bošnjačke nacionalnosti, uključujući žene i djecu

 

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv Milenka Gojgolovića, rođenog 1955. godine u Vlasenici, državljanina BiH i Kanade. Optuženi se tereti da je za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u svojstvu pripadnika jedinica Drinskog korpusa VRS, postupao suprotno odredbama ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata. 


Optuženi se tereti da je u julu 1992. godine, naoružan automatskim oružjem, pištoljem i nožem i u vojnoj uniformi, došao u logor Sušica u Vlasenici, gdje su bili nezakonito zatočeni civili bošnjačke nacionalnosti, uključujući žene i djecu. Na navedenoj lokaciji, upravnik logora Sušica Dragan Nikolić (osuđen u MKSJ u Den Haagu), predao je optuženom Gojgoloviću oštećenu žrtvu, ženu bošnjačke nacionalnosti s područja Vlasenice, koja je prethodno izvedena iz hangara. U optužnici se navodi da je optuženi odveo žrtvu u napuštenu kuću u krugu logora, gdje je prijetnjom oružjem po život oštećene, kao i uz fizičko i psihičko zlostavljanje, tukao žrtvu rukama po glavi i tijelu te nad njom počinio silovanje i seksualno zlostavljanje, koje je prouzrokovalo trajne posljedice za oštećenu. Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Navode optužbe tužilaštvo će dokazivati pozivanjem oko 20 svjedoka i prezentiranjem više desetina dokaznih materijala. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!