Inicijativa Naše stranke

Hoće li Sarajevo uskoro dobiti zakon o porodičnom čuvanju djece?

Front26.03.19, 10:11h

Hoće li Sarajevo uskoro dobiti zakon o porodičnom čuvanju djece?
Za zaposlene roditelje, jedan od najčešćih oblika dnevne brige o djeci do tri godine je zapošljavanje dadilje u vlastitom stanu ili odvođenje djeteta na čuvanje u dadiljinom stanu

 

Na današnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo zastupnica Naše stranke Neira Dizdarević pokrenut će zastupničku inicijativu Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade KS za donošenje zakona o uslugama porodičnog čuvanja djece, saopšteno je iz Naše stranke.

 

Porodično čuvanje djece je jako raširena djelatnost koja nije regulisana postojećim zakonima, iako u okviru klasifikacije djelatnosti postoji mogućnost za njeno obavljanje pod šifrom 88.91 koja se odnosi na „djelatnosti dnevne brige o djeci“.

 

Za zaposlene roditelje, jedan od najčešćih oblika dnevne brige o djeci do tri godine je zapošljavanje dadilje u vlastitom stanu ili odvođenje djeteta na čuvanje u dadiljinom stanu. Osim zapošljavanja dadilje, postoji i dnevna briga o djeci u stambenim objektima, gdje se radi u grupama s predškolskom ili školskom djecom, što dodatno smanjuje cijenu usluge. Da je takva djelatnost općeprisutna, dokazuje i broj oglasa za čuvanje jednog ili više djece u manjim grupama u stambenim objektima na području KS. Ova praksa je prisutna i kod nas decenijama, ali se zakonski ignoriše.

 

Zastupnica Neira Dizdarević kaže kako bi usvajanje zakona o djelatnosti porodičnog čuvanja djece bilo od višestruke koristi za društvo. Roditelji bi mogli birati između institucionalne i vaninstitucionalne brige o djeci, postojala bi mogućnost brige o djeci u malim grupama od strane profesionalno osposobljenih osoba, a uveo bi se nadzor nad uvjetima u kojima djeca borave i načina na koji se s njima radi.

 

- Ovaj zakon bi donio pravnu sigurnost za roditelje i pružaoce usluga, ali bi omogućio i samozapošljavanje dobrog dijela nezaposlenih osoba te smanjio sivu ekonomiju. Uz to, označio bi i aktivan pristup pravima, zdravlju i dobrobiti djece, te bi nas približio zakonskim okvirima i dobroj praksi razvijenijih zemalja Europe i svijeta - ističe Dizdarević. Kao pozitivan primjer koji nam može poslužiti u rješavanju ovog problema ona navodi susjednu Hrvatsku, čije je zakonodavstvo stvorilo pravni temelj za sigurno i standardizirano obavljanje ove djelatnosti, saopšteno je iz Naše stranke.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!