Porodica se nije javila da preuzme tijelo

Umrla od morbila: Beba iz Doma 'Bjelave' ni 13 dana od smrti nije ukopana

Hronika25.03.19, 09:29h

Umrla od morbila: Beba iz Doma 'Bjelave' ni 13 dana od smrti nije ukopana
Ukop je trebao biti obavljen prije dva dana, ali roditelji se nisu pojavili da preuzmu tijelo


 

Sedmomjesečnoj Ajdini Osmanović su prije dva dana djeca i uposleni iz sarajevskog Doma za djecu bez roditeljskog staranja „Bjelave“ odali posljednju počast objavivši čitulju u novinama. No, ni 13 dana od njene smrti ovoj bebi još nije klanjana dženaza.

 

Iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), gdje je liječena na Pedijatrijskoj klinici, podsjetimo, prošle sedmice je saopćeno da je beba imala teške plućne komplikacije, a stanje su joj dodatno zakomplicirale morbile. Iako se za njenu smrt saznalo još 11. marta, KCUS je tek tri dana poslije potvrdio da je beba umrla.


Kako saznaje Avaz, beživotno tijelo male Ajdine iz mrtvačnice KCUS-a, nakon obdukcije, prebačeno je u prosekturu Pokopnog društva „Bakije“.

 

Ukop je trebao biti obavljen jučer, ali roditelji se nisu pojavili da preuzmu tijelo.

 

Podsjetimo, roditelji ove bebe Valerio Osmanović i Merima Ćubro prošle sedmice obratili su se redakciji Avaza i ustvrdili kako nemaju para za dženazu te da njihova porodica živi u ruševinama.

 

Kako se saznaje, Ajdina je dva i po mjeseca po rođenju predata u Dom „Bjelave“. Osim Ajdine, u Domu je smješten i njen stariji brat.

 

- Preminula beba rođena je 25. jula 2018. godine. Na Pedijatrijsku kliniku smještena je 18. februara ove godine pod dijagnozom bronchialitis (problemi pri disanju). To je bila četvrta hospitalizacija na toj klinici pod istom dijagnozom od 19. oktobra 2018., otkad je primljena na smještaj u Dom po osnovu rješenja nadležnog Centra za socijalni rad - ispričala je Belma Ahmagić, direktorica Doma „Bjelave“.

 

Kako kaže, Ajdina je tokom svog kratkog života često imala problema s disanjem te otkako je dovedena u Dom, majka i otac kao ni ostali članovi porodice nisu dolazili u posjetu, iako su znali da se radi o djetetu koje je pod visokim zdravstvenim rizikom.

 

- Kada je odvezena na posljednju hospitalizaciju na Pedijatriju nije imala morbile. Ako ih je i imala, nije ih dobila u Domu. Mi smo sve učinili da beba bude dobro. Žalosno je da roditelji nikad nisu dijete posjetili, nisu je htjeli vidjeti ni kada je bila u bolnici, iako su pozivani - kaže Ahmagić.

 

Ističe da joj je posebno teško pala vijest o smrti ove djevojčice.


 
- Za mene je ona bila posebno dijete. Prva je beba koju sam uzela u ruke. Uposleni u Domu su često govorili da je ona „direktoricina beba“. Imala je kompletnu i maksimalnu njegu. Lično sam išla u bolnicu dok je gore ležala, rekla sam da ćemo sve što možemo učiniti. Ajdina nije imala samo moju ljubav. Svi u Domu su je voljeli. Bila je umiljata, stalno se smijala, bila je najljepša beba koju sam vidjela - kaže Ahmagić.

 

Centar za socijalni rad Kantona Sarajevo, inače, u ovakvim situacijama snosi troškove dženaze. U ovom trenutku još se ne zna kada će to biti, jer pokopno društvo ima obavezu da određeni period sačeka da se pojave roditelji.

 

Ahmagić navodi da su za Ajdinu pružali maksimalnu podršku i resorni ministar Malik Garibija, kao i direktor Centra za socijalni rad Enes Sabić, koji su bili upoznati o zdravstvenom stanju djevojčice.

 

- Nismo imali nikakve podatke zašto je beba oduzeta, ali uvijek sam se pitala kakvi su to roditelji koji nisu htjeli ni da dođu da je vide. Upravo zbog takvih ljudi, sreća je što postoje sistemi zbrinjavanja djece bez roditeljskog staranja – navodi Ahmagić.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!