tvrdnje hrvatske predsjednice nazvao štetnima

Kojović: Priča o najstarijem narodu je zlonamjerna ne samo prema drugima u BiH, nego i prema Hrvatima

Front24.03.19, 15:39h

Kojović: Priča o najstarijem narodu je zlonamjerna ne samo prema drugima u BiH, nego i prema Hrvatima
Bez obzira na dužinu njihovog prisustva u BiH, svi njeni narodi trebali bi biti po pravima jednaki u svakom dijelu naše zemlje

 

Na tvrdnju Kolinde Grabar-Kitarović, predsjednice RH, reagovao je i predsjednik Naše stranke Predrag Kojović. On kaže da su tvrdnje predsjednice Kitarović ne samo istorijski neutemeljene, nego i štetne. „Nekoga nazivati najstarijim narodom, u političkom diskursu znači davati mu pravo prvenstva.

 

Bez obzira na dužinu njihovog prisustva u BiH, svi njeni narodi trebali bi biti po pravima jednaki u svakom dijelu naše zemlje. Nažalost, to nije slučaj. U zavisnosti od toga čija etnonacionalna partija vlada u kojem dijelu BiH, ona druga dva naroda su u neravnopravnom položaju. Ostali su neravnopravni svugdje.

 

Predsjednica Kitarović, ako želi pomoći punoj ravnopravnosti Hrvata u svakom dijelu BiH, morala bi biti svjesna te činjenice i uticati na to da osnov borbe za vlastitu ravnopravnost počiva u davanju ravnopravnosti drugima tamo gdje smo većina.

 

Svaki drugi put donosi više štete nego koristi, a priča o najstarijem narodu je zlonamjerna ne samo prema drugima u BiH, nego i prema Hrvatima. Ona ljudima stvara osjećaj na pravo prvenstva koje u BiH ne može imati niko. Takav osjećaj može samo produbljivati međuetničke tenzije i nepovjerenje“ – rekao je Kojović.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 45

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još