'Kazna ne može izgubiti svoju ljudskost'

Ko su sudije koje su glasale protiv doživotne robije Radovanu Karadžiću i zašto?

Hronika22.03.19, 14:06h

Ko su sudije koje su glasale protiv doživotne robije Radovanu Karadžiću i zašto?
Drugostepenu presudu Radovanu Karadžiću pred Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove izrekao je danski sudija Vagn Pusse Joensen

 

Jedan od dvojice sudija Međunarodnog mehanizma za krivične tribunale u Hagu koji je bio protiv doživotne kazne Radovanu Karadžiću, Španac Jose Ricardo de Prada Solaesa (62), objasnio je u izdvojenom mišljenju da smatra da ga je trebalo osuditi na 40 godina, jer "kazna u bilo kom trajanju ne može izgubiti svoju ljudskost", što se dešava s doživotnom.

 

- Prvostepena presuda od 40 godina predstavlja dugotrajnu kaznu ako se uporedi s produžetkom ljudskog života. Kazna u bilo kom obliku ne smije izgubiti svoju ljudskost, i to je ono što određuje razliku između zakonski civilizovanog odgovora i plemenske osvete - napisao je De Prada, pišu Večernje novosti.

 

De Prada je postao sudija 1986. godine, a radio je u Krivičnom odjeljenju Nacionalnog suda Španije specijalizovanog za organizovani kriminal, tešku korupciju, ratne zločine i terorizam.

 

Od 2005. do 2007. godine bio je sudija Apelacionog suda vijeća BiH, gdje je osudio trojicu Srba zbog zločina protiv čovječnosti, a od 2011. godine je sudija Mehanizma u Hagu.

 

Drugi sudija koji nije glasao za doživotnu kaznu Karadžiću bio je Portugalac Ivo Nelson de Caires Batista Rosa.

 

Drugostepenu presudu Radovanu Karadžiću pred Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove izrekao je danski sudija Vagn Pusse Joensen.

 

Zajedno sa Joensenom, Žalbeno vijeće su činili činiti William Husein Sekule, Ricardo de Prada Solaesa, Graciela Susana Gatti Santana i Ivo Nelson de Caires Batista Rosa.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 27

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još