Uprkos javnim objavama, nepoštene prakse se nastavljaju

Prevareni bh. radnici u Sloveniji - robovi 21. stoljeća: Rade za minimalac 12 sati dnevno, 'šef' falsifikuje potpise...

Hronika22.03.19, 09:51h

Prevareni bh. radnici u Sloveniji - robovi 21. stoljeća: Rade za minimalac 12 sati dnevno, 'šef' falsifikuje potpise...
Nakon devet mjeseci minimalnog dohotka i 12 sati radnog opterećenja, dočekao ih je novi hladni tuš. Na dogovoreni datum, plata nije prebačena na tekući račun, a "šef" se nije oglašavao telefonom

 

Uprkos javnim objavama, nepoštene prakse koje poslodavci u Sloveniji sprovode protiv radnika iz BiH, kao što su falsifikovanje potpisa, odjavljivanje radnika bez njihovog znanja, neplaćanje plata i doprinosa se nastavljaju, piše RTV Slovenije.

 

Internetski portal ove medijske kuće objavio je prilog o šestorici državljana BiH koji su preko Slovenije završili u Francuskoj.

 

Sve je počelo u blizini njihovog rodnog grada. Sreli su lokalnog biznismena koji im je ponudio posao u Sloveniji. Radiće u građevinskoj industriji. Radi se osam sati dnevno, a satnica je pet eura po satu. Nakon uređenja "papira" stigli su u Sloveniju, gdje su imali samo nekoliko sati da urede privremeni boravak, na adresi koju nisu vidjeli, otvore prepaid telefonski broj i tekući račun i potpišu ugovor o radu s firmom "Gargos" iz Škofje Loke.

 

Popodne su već bili na putu za Francusku, gdje ih je čekao smještaj u manjoj stambenoj kući i odlazak na gradilište drugi dan. Umjesto dogovorenih pet eura po satu dobili su minimalnu platu.

 

Ubrzo su preseljeni na novo gradilište, gotovo 200 kilometara udaljeno od njihovog smještaja. Na posao su išli preko lokalnih puteva, jer im je "šef" objasnio da su putarine u Francuskoj preskupe ili da nije namijenio novac za njih. Tako je 10-časovno radno vrijeme s prevozom doseglo više od 13 sati dnevno šest dana u sedmici.

 

Nakon devet mjeseci minimalnog dohotka i 12 sati radnog opterećenja, dočekao ih je novi hladni tuš. Na dogovoreni datum, plata nije prebačena na tekući račun, a "šef" se nije oglašavao telefonom.

 

Dodijeljeni su investitoru projekta u Francuskoj, koji je tvrdio da je novac za njih platio njihovom "šefu", pokazao razumijevanje i direktno ih zaposlio u svojoj kompaniji. Na kraju rada otišli su na kratak odmor.

 

Prema riječima radnika, "šef" je falsifikovao potpise prekida radnog odnosa, što je sve zaposlene ostavilo bez radne dozvole, te se nisu mogli vratiti francuskom poslodavcu, gdje su prošli mjesec "radili" na crno bez njihovog znanja. To je takođe značilo da su napuštanjem sistema zdravstvenog osiguranja u Sloveniji njihove porodice u BiH ostale bez zdravstvenog osiguranja.

 

(RTV Slovenija, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!