Brat ratnog zločinca nakon presude

Luka Karadžić: Tješiće on nas, a ne mi njega, ko zna Radovana, zna da je humanista, dobar čovjek…

Front21.03.19, 09:32h

Luka Karadžić: Tješiće on nas, a ne mi njega, ko zna Radovana, zna da je humanista, dobar čovjek…
Svi njegovi prijatelji, kao i njegovi neprijatelji, dobro znaju da Radovan nikada nikog nije mrzio, a kamoli da je imao genocidne namjere, kaže Luka Karadžić

 

Reporteri Novosti boravili su u domu Luke Karadžića u vrijeme čitanja odluke njegovom bratu. 

 

- Kada me prvi put bude pozvao, šta da mu kažem? Ali, znam ga. Tješiće nas. On će nas bodriti, a ne mi njega. Takav je bio uvijek. Ko zna Radovana, zna da je humanista, dobar čovjek. Mogu mu dati stotinu doživotnih, ali mi smo ponosni na njega. Sada samo želim što prije da ga vidim - kazao je Luka Karadžić nakon presude bratu Radovanu.

 

To su prve riječi, koje je izgovorio Luka Karadžić, pošto mu je iz Haga stigao loš glas. Poslije saznanja da su njegovom šest godina starijem bratu haške sudije potpuno zaključale vrata slobode, nastala je teška tišina. Duboki uzdasi. Oči pune suza, ali onih najtežih zaustavljenih u uglu očiju.


- Ovo je strašna, velika nepravda! - kazao je Luka.


- Svi njegovi prijatelji, kao i njegovi neprijatelji, dobro znaju da Radovan nikada nikog nije mrzio, a kamoli da je imao genocidne namjere. Sa srpskim narodom je stvorio Republiku Srpsku i to je njegov najveći "grijeh". To dušmani ne mogu da mu oproste.


- Ni Radovan ni mi nismo se ovome nadali. Naprotiv, očekivali smo barem umanjenu kaznu u odnosu na prvostepenu, jer svaka presuda, osim oslobađajuće, za njega je doživotna. Pa on već ima 74 godine.


- Moj brat je osuđen na osnovu lažnih dokaza i lažnih svjedoka, i raznih podmetačina Tužilaštva. Nisu uzeli u obzir nijedan dokaz niti činjenice koje su neoborive, a koje bi Radovanu išle u prilog. Ali, kad đavo sudi u đavoljem sudu, onda od pravde nema ni traga -  kazao je Luka Karadžić za „Novosti“.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 33

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još