'ovo je poruka mladim generacijama'

Munira Subašić: Da su Karadžiću oduzeli sto života, to ne može zadovoljiti pravdu

Hronika20.03.19, 18:05h

Munira Subašić: Da su Karadžiću oduzeli sto života, to ne može zadovoljiti pravdu
Mišljenja je da ovakva presuda znači i poruku mladim generacijama da se ne isplati biti zločinac, ali je to značajno i zbog činjenice da je Karadžić bio vrhovni komandant koji je naređivao

 

Predsjednica Udruženja "Majke enklave Srebrenica i Žepa" Munira Subašić, koja je u Haagu prisustvovala izricanju pravomoćne presude bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, kazala je da je doživotna kaznu zatvora za tog zločinca vrlo važna. 

 

- Žrtve nikada ne mogu biti zadovoljne. Da ima sto života i da su mu oduzeli sto života to ne može zadovoljiti pravdu i ne može se mjeriti s nanesenom boli - dodala je Subašić u izjavi za N1. 

 

Mišljenja je da ovakva presuda znači i poruku mladim generacijama da se ne isplati biti zločinac, ali je to značajno i zbog činjenice da je Karadžić bio vrhovni komandant koji je naređivao. 

 

Za nju se greška Tribunala u Haagu ogleda u tome što mu nije presuđeno za genocid u ostalih sedam općina Bosne i Hercegovine, ali je izrazila nadu da će to biti ispravljeno u pravomoćnoj presudi nekadašnjem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću. 

 

Ovaj događaj nazvala je historijskim, ali se i danas, kaže, gledajući ga u oči, zapitala šta ga je navelo da počini sve te stravične zločine i osjeća toliku mržnju. 

 

Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) u Haagu danas je izrekao presudu Radovanu karadžiću kojom je proglašen krivim za genocid i druge teške zločine počinjene u Bosni i Hercegovini u periodu od 1992. do 1995. godine i osudio ga na doživotnu robiju.

 

(FENA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!