Suočavanje s odgovornošću

Biserko: Presuda Karadžiću važna kao opomena da su ekstremne ideologije opasne

Front20.03.19, 16:44h

Biserko: Presuda Karadžiću važna kao opomena da su ekstremne ideologije opasne
Doživotna kazna zatvora Karadžiću, kako je dodala, ipak pruža veću satisfakciju od kazne izrečene prvostepenom presudom, koja je iznosila 40 godina

 

Predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko smatra da pravosnažna presuda Radovanu Karadžiću, kojom je osuđen na doživotni zatvor, ima veliku važnost kao opomena ne samo regiji, nego i inače da su takve ekstremne ideologije opasne i da imaju nesagledive posljedice. 

 

-  Dobro je što je ona produžena, što zapravo više reflektuje kakav je to zločin i kakva je odgovornost Radovana Karadžića. Žao mi je što nije uključeno i ostalih sedam opština koje su bile također kvalifikovane za genocid – kazala je Biserko za Fenu. 

 

Ono što je važno, po njenim riječima, jeste da Srbija prihvati sve te presude i da se suoči sa svojom odgovornošću za ratove '90-ih, kao i da se zabrani glorifikacija ratnih zločinaca kao što su Ratko Mladić, Radovan Karadžić i Slobodan Milošević

 

-  Nažalost, mnoge škole i institucije u Republici Srpskoj nose ime Radovana Karadžića i to je nešto što mora da se koriguje, prije svega, preko pritiska Evropske unije s obzirom da srpske elite nisu spremne da povedu dijalog o svojoj odgovornosti, nego se naprotiv forsira narativ po kome je Srbija nevina, da nije učestvovala u tim ratovima i falsifikuje se istina ne samo '90-ih, nego cijelog 20. vijeka – dodala je Biserko. 

 

Doživotna kazna zatvora Karadžiću, kako je dodala, ipak pruža veću satisfakciju od kazne izrečene prvostepenom presudom, koja je iznosila 40 godina. 

 

Mehanizam za međunarodne kaznene sudove (MMKS) danas je izrekao pravomoćnu presudu Radovanu Karadžiću za genocid i druge zločine počinjene u BiH između 1992. i 1995. godine. Sudac je rekao da je Karadžić kriv za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja, te ga osudio na doživotni zatvor.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!