Reakcije iz Republike Srpske

SDS: Neutemeljena i skandalozno nepravedna presuda

Front20.03.19, 15:43h

SDS: Neutemeljena i skandalozno nepravedna presuda
Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) u Haagu danas je saopćio presudu tom ratnom zločincu kojom je osuđen na doživotni zatvor, dok je prvestepenom presudom bio osuđen na 40 godina zatvora

 

Srpska demokratska stranka presudu Haškog tribunala Radovanu Karadžiću, kao i prethodnu koja je izrečena u prvostepenom postupku, smatra "neutemeljenom i skandalozno nepravednom".

 

- Kada je Haški tribunal u pitanju, stav Srpske demokratske stranke ostaje nepromijenjen: On je prevashodno politička institucija čiji je formalni cilj procesuiranje najtežih ratnih zločina na tlu bivše Jugoslavije, a suštinski - nastavak satanizacije srpskog naroda. Drakonskim kaznama srpskim oficirima i političkim liderima, nastoji se udariti trajni pečat odgovornosti Srba za građanski rat u bivšoj Jugoslaviji - navode iz SDS-a.

 

- Tendencija da se presuda Radovanu Karadžiću politički zloupotrijebi kao presuda srpskom narodu i Republici Srpskoj, neće umanjiti ustavnu i političku poziciju Republike Srpske, garantovanu Dejtonskim mirovnim sporazumom, niti doprinijeti pomirenju naroda u Bosni i Hercegovini. Haški tribunal nepravednim i unaprijed skrojenim presudama omogućava nakaradno tumačenje istorije za buduće generacije i otvara prostor za trajne nesuglasice i potencijalne sukobe. Politički motivisane presude neće umanjiti tragediju koja je zadesila sve narode BiH zahvaćene ratnim sukobom, niti će umanjiti bol za nevinim žrtvama - navode iz SDS-a.

 

Drugostepenom (konačnom) presudom bivši predsjednik Republike Srpske (RS) Radovan Karadžić proglašen je krivim za genocid i druge teške zločine počinjene u Bosni i Hercegovini u periodu od 1992. do 1995. godine, ali ne i za počinjenje genocida u sedam bh. općina. 

 

Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) u Haagu danas je saopćio presudu tom ratnom zločincu kojom je osuđen na doživotni zatvor, dok je prvestepenom presudom bio osuđen na 40 godina zatvora.

 

Nakon okončanja žalbene faze, konačnu presudu Karadžiću, koji se tereti za najteže ratne zločine saopćio je danas predsjedavajući Žalbenog vijeća MMKS-a sudija Vagn Prüsse Joensen.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!