sudska presuda nije jedina istina

Sonja Biserko: Nije Srbija spremna ni za kakvo suočavanje! Za nju je Karadžić pobjednik jer je dobila pola Bosne!

Front19.03.19, 11:37h

Sonja Biserko: Nije Srbija spremna ni za kakvo suočavanje! Za nju je Karadžić pobjednik jer je dobila pola Bosne!
- Srbija ne prihvata nikakvu odgovornost i nije spremna ni za kakvo suočavanje, naprotiv vrlo je u dubokom poricanju i falsifikovanju onog što se desilo. Što se tiče Srbije ne može se očekivati reakcija u pravcu sporazumijevanja, dijaloga i pomirenja, jer to još dugo neće biti sa srpske strane - pojašnjava Biserko uoči konačne presude Radovanu Karadžiću

 


Očekivanja u Srbiji su da će Radovan Karadžić biti oslobođen i uvijek je u Srbiji prisutno navijanje za tu opciju, međutim teško je povjerovati da će prvostepena presuda biti značajno promijenjena, ako uopće bude promijenjena, jer bi to značilo fijasko za sam Tribunal, izjavila je za Patriju Sonja Biserko, osnivačica i predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji.


- Srbija ne prihvata nikakvu odgovornost i nije spremna ni za kakvo suočavanje, naprotiv vrlo je u dubokom poricanju i falsifikovanju onog što se desilo. Što se tiče Srbije ne može se očekivati reakcija u pravcu sporazumijevanja, dijaloga i pomirenja, jer to još dugo neće biti sa srpske strane - pojašnjava Biserko.


Dodaje da se kreira narativ koji i dalje rat vodi kao oslobodilački, a “Karadžić je, bez obzira što je u zatvoru, pobjednik, jer je Srbija dobila pola Bosne i to se ne može zaobići kao činjenica i oni to vide kao pobjedu”.


- Mislim da ne treba gledati samo koliko je ko dobio godina i da li je optužnica sveoubuhvatna. Mislim da bošnjačka strana mora presudama prići na malo drugačiji način, da se presude analiziraju i da im se priđe na profesionalan način, a ne samo emotivno kao što je do sada bilo. Mislim da smo došli u fazu kada presude ozbiljno i profesionalno analiziramo, jer tu ima veoma sadržajnih ocjena o onome što je bilo - rekla je Biserko za Patriju.


Osim toga, navodi Biserko, sudska presuda nije jedina istina, jer je ograničena s obzirom da dokazuje krivicu jednog čovjeka za koga ne možete uvijek naći prave dokaze, što ne znači da on nije kriv.


- Prvostepena presuda nije povezala Karadžića sa Beogradom, što je isto veliki propust, ali to ne znači da nije bilo veze sa Beogradom i da nije bio inspirisan od strane Beograda. To sad treba da istražuju historičari i drugi profesionalci, jer materijal u Haškom tribunalu daje prostor za razne interpretacije koje bi završile to što je presuda donekle utvrdila u slučaju jedne osobe - zaključila je Biserko. 

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još