David Pettigrew na sesiji Kruga 99

Profesor na Univerzitetu Yale podigao prašinu: Priznanje RS-a je legitimiranje zločina, a ime Republika Srpska 'jezično nasilje'!

Front17.03.19, 17:44h

Profesor na Univerzitetu Yale podigao prašinu: Priznanje RS-a je legitimiranje zločina, a ime Republika Srpska 'jezično nasilje'!
Govoreći o temi „Problem na Balkanu: Republika Srpska i neuspjeh međunarodne zajednice" Pettigrew je istakao da je neuspjeh nastavljen Daytonskim mirovnim sporazumom kada je RS priznata kao entitet unutar BiH

 

Neuspjeh međunarodne zajednice počeo je za vrijeme genocida, neuspjehom da se spriječe progoni, glad i ubistva civila u selima i gradovima BiH, kazao je uvodničar  današnje sesije"Kruga 99" David Pettigrew, profesor filozofije i studija za proučavanje holokausta i genocida na Državnom univerzitetu Southern Connecticut, te član Upravnog odbora na Univerzitetu Yale. 


Govoreći o temi „Problem na Balkanu: Republika Srpska i neuspjeh međunarodne zajednice" Pettigrew je  istakao da je neuspjeh nastavljen Daytonskim mirovnim sporazumom kada je RS priznata kao entitet unutar BiH. 


- Priznanje RS-a u Daytonu bilo je legitimiranje zločina kroz koje je nastala, i nagrada za počinjeni genocid. Poricanjem genocida i glorifikacijom ratnih zločinaca u RS-u nastoji se postići cilj - etnička homogenizacija kroz psihičko zastrašivanje - ocjenjuje Pettigrew. 


Kao jedan od upečatljivijih neuspjeha naveo je i slučaj Vojislava Šešelja, jednog od vodećih, kako kaže, srpskih ideologa mržnje. 


- Prije kraja suđenja, Šešelj je pušten iz „zdravstvenih razloga“. Vratio se u Srbiju i činilo se da je doživio čudesan oporavak. Kasnije je izabran u parlament Srbije, gdje nastavlja promicati ideju „Velike Srbije“ - ističe Pettigrew. 


Nadalje kazuje da su neki počinitelji, uključujući Momčila Krajišnika, osuđeni, ali potom i ranije pušteni na slobodu, te su se vratili kao junaci sa dobrodošlicom u Republiku Srpsku. 


Napominje kako Haški tribunal također nije uspio uvjerljivo utvrditi da je došlo do državne agresije iz Srbije i Hrvatske, te je prilično doprinio uspostavljanju pogrešnog shvatanja da je agresija „građanski rat“ između tri jednako sukobljene strane. 

 

- Značajno je da Tribunal, također, nije uspio postići osuđujuću presudu za genocid za zločine počinjene na cijelom teritoriju RS-a, pogrešno tumačeći osnivačku genocidnu namjeru RS-a - konstatuje Pettigrew. 


Na ovu pogrešnu percepciju, smatra, od početka su utjecali međunarodni mediji i Ujedinjene nacije, koji su ove zločine nazvali „etničkim čišćenjem“. 


- Čak je i 19. novembra 2018. godine članak u „The New York Times -u“ opisao sukob kao „plemensku borbu - pojašnjava Pettigrew. 


Takve su greške, navodi, izazvale nerazumijevanje genocidne namjere RS-a i spriječile učinkovit odgovor na produbljivanje političke krize u regiji. 


U tom se kontekstu, mišljenja je, možda može bolje razumjeti neuspjeh Ureda visokog predstavnika da nadgleda mirovni sporazum u BiH. 


- Sa suspenzijom Bonskih ovlasti iz 2006. godine, nedjelovanje visokog predstavnika pogoršalo je i nestabilnost zemlje. Nije bilo djelotvornog odgovora na poricanje genocida - ukazao je Pettigrew. 


Pojašnjava da je ime RS-a od samog početka bilo „jezično nasilje“, jer je podrazumijevalo da bi, ranije multietnička teritorija, bila samo za Srbe. 


 - Naglašavam da žrtvama dugujemo prepoznavanje i isticanje istine, i poduzimanje djelotvornih mjera kako bismo osigurali budućnost jedinstvene, multikulturalne BiH – kazao je. 


Ravnogorskom pokretu, jasan je Pettigrew, mora se zabraniti marširanje Višegradom i drugdje u spomen na nacionalističku i fašističku četničku tradiciju od Mihailovića do Šešelja, a preživjelima dopustiti postavljanje spomen-obilježja žrtvama u Prijedoru, Višegradu i drugim mjestima. 


Na pitanje o izjavi bivšeg visokog predstavnik u Bosni i Hercegovini Kristijan Švarc-Šilinga da mu Amerikanci nisu dozvolili da smijeni Milorada Dodika kazao je da 'Bonske ovlasti' koje su mu dodijeljene 1997.godine, suspendirane su 2006.te se na taj način obeshrabrilo njegovo izvršno djelovanje.

 

 

(FENA/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 44

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još