NAKON NAPADA NA reisul-ulemu Huseina ef. Kavazovića

Kemal Ademović odgovara Dodiku: Od Bošnjaka se očekuje da stalno dokazuju da nisu teroristi, dok niko u RS-u neće...

Front16.03.19, 10:13h

Kemal Ademović odgovara Dodiku: Od Bošnjaka se očekuje da stalno dokazuju da nisu teroristi, dok niko u RS-u neće...
Bošnjaci se politički stavljaju u potpuno defanzivni položaj, od njih se očekuje da svakodnevno dokazuju da nisu teroristi, dok se, istovremeno, ne očekuje da bilo ko u RS-u objasni kako je jedan terorista na Novom Zelandu inspirisan likom i zlodjelom Radovana Karadžića i četničkim pjesmama, ističe se u saopštenju "Naroda i pravde"

 

Brutalni napad Milorada Dodika, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i predsjednika SNSD-a, na reisul-ulemu Huseina ef. Kavazovića i pokušaji hrvatskih obavještajaca da fabriciraju terorizam u srcu Bosne i Hercegovine iznova su potvrdile da određene politike kontinuirano rade na tome da Bošnjake, samo zato što su muslimani, označe kao teroriste ili barem potencijalne teroriste.  Iz Naroda i pravde poručuju kako je to crvena linija preko koje se ne smije preći.


„Tvrdnje Dodika da reisul-ulema Husein ef. Kavazović, iznoseći svoju zabrinutost za položaj Bošnjaka u RS-u, širi lažne informacije, dio su iste propagande koja nastoji ušutkati bilo kakav glas otpora, optužujući bošnjačke lidere da laž Dodik jasno nastoji ušutkati i sve druge jer je matrica jasna – ako se režim na takav način obrušava na poglavara najmnogobrojnije vjerske zajednice, šta tek mogu očekivati pripadnici te zajednice koji su danas apsolutna manjina na području RS-a. Bošnjaci moraju poslati poruku da stoje i da će uvijek stajati iza reisul-uleme kao neupitnog autoriteta“, navodi politički direktor Naroda i pravde Kemal Ademović.


Ademović, jedan od heroja odbrane Sarajeva, ističe da je u toku udruženi poduhvat snaga unutar BiH i van BiH kako bi se Bošnjaci predstavili kao teroristička prijetnja u srcu Evrope. To je, prema Ademoviću, pokušaj dehumanizacije cijelog jednog naroda.
 

„Kada uspijete dehumanizirati cijeli jedan narod, kada uspijete nametnuti takav diskurs u javnosti kojim se Bošnjaci automatski vide kao teroristi ili potencijalni teroristi, u sljedećem koraku je vrlo lahko podstaći na nasilje protiv te grupe. Zvjerski napad u Prijedoru na povratnika Azrina Hodžića strašan je upravo u tom svjetlu – kada neko iz dana u dan čuje takve poruke od političkih lidera, od Dodika do Kolinde Grabar-Kitarović, kada vidi da se u Višegradu okupljaju četnici bez da institucije išta poduzimaju, to tumači kao poziv na nasilje“, ističe Kemal Ademović.


On podsjeća i na pokušaje da se napad na tuzlansku mladost na Kapiji 25. maja 1995. prikaže kao djelo većeg broja bombaša samoubica, a cjelokupna agresija na BiH kao neka vrsta „preventivnog genocida“. Prema njemu, navodni pokušaji Hrvatske da iscenira terorističku prijetnju u srcu Bosne i Hercegovine, treba tumačiti upravo u tom svjetlu.


„Osim dehumanizacije, Bošnjaci se politički stavljaju u potpuno defanzivni položaj, od njih se očekuje da svakodnevno dokazuju da nisu teroristi, dok se, istovremeno, ne očekuje da bilo ko u RS-u objasni kako je jedan terorista na Novom Zelandu inspirisan likom i zlodjelom Radovana Karadžića i četničkim pjesmama. Radikalizam koji stoji iza napada na Novom Zelandu vidjeli smo postrojen prije samo nekoliko dana u Višegradu. Mi danas moramo jasno detektirati procese koji se dešavaju oko nas, oni definiraju uvjete u kojima djelujemo i mogu odrediti sudbinu Bosne i Hercegovine i Bošnjaka. Sa onima koji cijeli jedan narod vide i nastoje prikazati kao teroriste, sa Dodikom koji pismo reisul-uleme koje je doslovno poziv i molba za reakciju vidi kao širenje laži, sa onima koji odbijaju osuditi okupljanje četnika nema razgovora niti pregovora oko bilo čega, a kamoli oko podjela vlasti“, zaključuje Ademović u saopštenju "Naroda i pravde"

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 23

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još