pozivali na mržnju s transparentima

Festival 'Merlinka' u Tuzli otvoren uz veliki broj pripadnika policije: Vehabije vikale 'pederi' i 'Allahu ekber'

Hronika15.03.19, 20:03h

Festival 'Merlinka' u Tuzli otvoren uz veliki broj pripadnika policije: Vehabije vikale 'pederi' i 'Allahu ekber'
Policijske snage i dalje osiguravaju prostor ateljea „Ismet Mujezinović“ u Tuzli zbog napada na organizatore festivala

 

Dvadesetak  prosvjednika pokušalo je spriječiti večerašnje održavanje Međunarodnog festivala queer filma i umjetnosti "Merlinka" u Tuzli u okviru kojeg će se naredna dva dana govoriti  o pravima LGBT osoba u BiH, a kojeg organizira Tuzlanski otvoreni centar. 

 

Policijske snage i dalje osiguravaju prostor ateljea „Ismet Mujezinović“ u Tuzli zbog napada na organizatore festivala. Nije poznato ko stoji iza organizacije prosvjeda mada su prosvjednici bili, vidljivo je, pripadnici vehabijskog pokreta koji su uzvikivali „pederi“ i „Allahu ekber“. 

 

Organizatori Festivala ogorčeni su ovakvim istupima. 

 

„Mi propagiramo različitost, slobodu i ravnopravnost. Ali treba znati da je zakonski kažnjivo sve što iz slobode govora prelazi u govor mržnje. Bilo kakav pritisak na naše javno okupljanje i poziv na nasilje nije dopustiv. Očekujemo da nadležne institucije procesuiraju počinitelje ovih nedjela i da budno prate situaciju jer je to njihova obaveza“, rekla je Dajana Bakić, iz Tuzlanskog otvorenog centra. 

 

Na pitanje zašto se ovo događa nakon pet godina organiziranja Festivala, Dajana Bakić je rekla da ni njoj nije jasno. 

 

Međunarodni festival queer filma i umjetnosti "Merlinka" u Tuzli održava se tijekom subote i nedjelje. Program je bogat, a u subotu u 12. 00 sati najavljena je  tema „Traženje azila na osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta.“ 

 

Festival queer filma i umjetnosti "Merlinka" u Tuzli promovira pozitivne vrijednosti te potiče na borbu protiv predrasuda, navode organizatori.

 

(FENA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 22

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još