Video / Napad ekstremnih desničara

Novozelandski mediji javljaju: Jedan od napadača na oružju imao ispisana imena cara Lazara i Miloša Obilića

Hronika15.03.19, 08:34h

Novozelandski mediji javljaju: Jedan od napadača na oružju imao ispisana imena cara Lazara i Miloša Obilića
U džamiji je na molitvi bila i cijela kriket reprezentacija Bangladeša koja bi u subotu trebala igrati protiv Novog Zelanda

 

Strahuje se da je veliki broj ubijenih nakon što su naoružane osobe ušle u dvije džamije u novozelandskom gradu Christchurch u petak i počele pucati. 

 

Komesar policije Mike Bush kazao je kako su četiri osumnjičene osobe u zatvoru, tri muškarca i žena. 

 

- Nećemo pretpostavljati da je opasnost prošla - rekao je on i dodao kako postoji „značajan“ i „veliki“ broj žrtava. 

 

Premijer Australije Scott Morrison u obraćanju naciji potvrdio je kako je jedan od napadača 28-godisnjak rođen u Australiji, koji je sada uhapšen. 

 

Kazao je kako se radi o napadu ekstremnih desničara.

 

Sam Clarke, reporter medijske kuće TVNZ, razgovarao je sa nekoliko osoba u džamiji Masjid Al Noor kada je pucnjava počela. On je za Al Jazeeru naveo kako je čovjek sa automatskom puškom ušao u bogomolju i počeo pucati. 

 

- Naoružana osoba, obučena u crno s kacigom i automatskom puškom, ušla je kroz stražnji dio u džamiju i počela pucati na ljude koji su se tamo molili - naveo je Clarke. 

 

Lokalni mediji prenose fotografije kako je jedan od napadača na oružju imao ispisana imena cara Lazara, Miloša Obilića i drugih historijskih ili kulturoloških ličnosti Srbije i Crne Gore. 

 

Također se navodi kako je na svom Facebook profilu, koji je sada ugašen, uživo prenosio napad, spominjao napadače na džamije u Italiji i Kanadi, te se špekulira kako je taj napadač iz Australije Brenton Tarrant (28). 

 

Policija je potvrdila kako se druga pucnjava desila u džamiji Linwood tokom molitve petkom, ali nije ponudila više detalja. 

 

- Imamo situaciju koja se razvija na više lokacija. Ovo će biti, i već jeste, jedan od najcrnjih dana Novog Zelanda - kazala je premijerka te države Jacinda Ardern

 

Vlasti nisu opisale veličinu dešavanja, ali su pozvale ljude u centralnom Christchurchu da ostanu u svojim kućama, a policija je upozorila vjernike da ne idu u džamije „u cijelom Novom Zelandu“. 

 

U džamiji je na molitvi bila i cijela kriket reprezentacija Bangladeša koja bi u subotu trebala igrati protiv Novog Zelanda, a Reuters objavljuje da niko od njih nije pogođen, prenosi Al Jazeera Balkans.   

 

Prema popisu iz 2013. godine jedan posto stanovništva Novog Zelanda su muslimani. 

 

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 18

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još