NAKON ODLASKA DRAGANA LUKAČA

Usijalo se oko brata od muža Čovićeve svastike: Ko će biti novi direktor FUP-a? Ostaje samo kandidat iz reda Hrvata...

Hronika11.03.19, 14:15h

Usijalo se oko brata od muža Čovićeve svastike: Ko će biti novi direktor FUP-a? Ostaje samo kandidat iz reda Hrvata...
S obzirom da je aktuelni ministar unutrašnjih poslova Bošnjak, Zakon o unutrašnjim poslovima FBiH propisuje da direktor ne može biti iste nacionalnosti što znači da u igri ostaju samo kandidati iz reda Hrvata

 

 

U četvrtak 14. marta bit će održan nastavak prekinute 10. sjednice Nezavisnog odbora Parlamenta FBiH (NO PFBiH) kako bi se nastavilo sa procedurom izbora direktora Federalne uprave policije (FUP) koja je upražnjena od podnošenja ostavke Dragana Lukača, nakon što je Lukač zvanično otišao u penziju. Provjere vrše istražni organi, piše Patria.


Nezavisni odbor će na nastavku sjednice pregledati naknadno traženu dokumentaciju za svih osam kandidata nakon čega će biti poznato da li svi kandidati ostaju u utrci za direktora FUP-a. Od nadležnih policijskih stanica tražena je kaznena evidencija, kao i evidencija iz PIO-a o godinama staža.  


Predsjednik NO Sead Bardak kazao je za Patriju da će nakon što pregledaju dokumentaciju i utvrde da li je sve uredu od kandidata zatražiti da dostave program rada FUP-a u mandatnom periodu za šta će imati rok od osam dana. Intervjui će biti zakazani sa svim kandidatima isti dan, nakon čega će NO sačiniti rang listu koju će proslijediti ministru unutrašnjih poslova FBiH.


Za direktora Federalne uprave policije prijavilo se osam kandidata i to: Zoran Čegar, načelnik Sektora uniformisane policije Federalne uprave policije, Ivica Bošnjak, zamjenik direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, Ensad Korman, službenik FUP-a, Zoran Galić, direktor Granične policije BiH, Mustafa Hujdurović, inspektor FUP-a, Milan Galić, aktuelni policijski komesar Zapadnohercegovačkog kantona, Ljuban Frljić, načelnik Operativnog centra MUP SBK Travnik i Robert Perić, načelnik Terenskog ureda Jug Čapljina GP BiH.


S obzirom da je aktuelni ministar unutrašnjih poslova Bošnjak, Zakon o unutrašnjim poslovima FBiH propisuje da direktor ne može biti iste nacionalnosti što znači da u igri ostaju samo kandidati iz reda Hrvata. Agencija Patria ranije je objavila da bi to mogao biti Robert Perić, brat od muža Čovićeve svastike. Za Perića se od ranije veže afera oko prijema VII i VIII klase kadeta u Graničnu policiju BiH.


Ukoliko bude izabran Hrvat za direktora Federalne uprave policije, to znači da budući ministar unutrašnjih poslova FBiH ne može biti Hrvat.

 

(Patria/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još