BALKANSKA RUTA STAVLJA SE POD KONTROLU

Panika zbog priliva migranata: Traži se potpuno zatvaranje 600 km istočne granice BiH, stiže i mađarska policija!

Hronika09.03.19, 14:42h

Panika zbog priliva migranata: Traži se potpuno zatvaranje 600 km istočne granice BiH, stiže i mađarska policija!
Razmatra se i ponudu Mađarske da pošalje policiju da pomogne u graničnim patrolama

 

Na sjednici Vijeća ministara BiH koja je zakazana za 11. mart bit će razmatrana i Informacija o stanju u oblasti migracija u Bosni i Hercegovini u vezi s povećanim prilivom migranata u Bosni i Hercegovini, prenosi Patria.


Ministarstvo sigurnosti pripremilo je i Prijedlog odluke o određivanju privremenih prihvatnih centara za smještaj migranata na lokaciji tvornice „Bira“ i lokaciji Đačkog doma „Borići“ u Bihaću. Na posljednjem sastanku Operativnog štaba za pitanje migracija zaključeno je da će Bosna i Hercegovina iskoristiti sve raspoložive kapacitete kako bi pojačali kontrolu i nadzor na istočnoj granici i spriječili ulazak ilegalnih migranata.


S obzirom na operativne podatke o broju migranata u Grčkoj i kretanju migranata na balkanskoj ruti, jačanje kontrole granice je označeno kao glavni prioritet u rješavanju migrantske situacije. 


Razmatra se i ponudu Mađarske da pošalje policiju da pomogne u graničnim patrolama.


Zbog toga je zatraženo od Granične policije da za slijedeći sastanak Štaba dostavi analizu o potrebnom broju policijskih službenika kako bi se u potpunosti zatvorila 600 kilometara duga istočna granica, a koji će biti dalje proslijeđena Vijeću ministara BiH. Trenutno se u BiH nalazi oko 3.500 migranata i svi su smještenu u osam prihvatnih centara.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!