Izrazili duboko neslaganje

Hrvatski biskupi žestoko reagovali na odluku da se zabrani misa na Bleiburgu

Hronika08.03.19, 20:21h

Hrvatski biskupi žestoko reagovali na odluku da se zabrani misa na Bleiburgu
Smatraju da "uskraćivanje mogućnosti molitve za žrtve te velike tragedije hrvatskoga naroda znači nepoštivanje žrtve i gubitak osjećaja za patnju nedužnih"

 

Hrvatska biskupska konferencija (HBK) u petak je izrazila duboko neslaganje s odlukom Katoličke crkve u Koruškoj da ove godine ne dopustiti slavljenje mise zadušnice na bleiburškom polju te je u cijelosti odbacila i razloge koji se navode za takvu odluku.

 

"Dijecezanski upravitelj biskupije Gurk Klagenfurt mons. Engelbert Guggenberger, odlučio je ove godine ne dopustiti slavljenje mise zadušnice na bleiburškom polju. Hrvatska biskupska konferencija sa žaljenjem je primila tu odluku i izražava svoje duboko neslaganje s razlozima koji se navode za takvu odluku i u cijelosti ih odbacuje", ističe se u saopćenju Tiskovnog ureda HBK koje prenosi Hina.

 

Smatraju da "uskraćivanje mogućnosti molitve za žrtve te velike tragedije hrvatskoga naroda znači nepoštivanje žrtve i gubitak osjećaja za patnju nedužnih".

 

Podsjećaju da su predstavnici HBK i Austrijske biskupske konferencije u nekoliko navrata razgovarali o obilježavanju bleiburške tragedije. Također, navode i da se HBK uključila preko Ravnateljstva dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije BiH u organizaciju misnoga slavlja na bleiburškome polju 2003. godine.

 

"Svih proteklih godina, a napose prošle 2018. godine, euharistijsko slavlje je protjecalo dostojanstveno kako i priliči toj najuzvišenijoj molitvi Crkve", naglašava u saopćenju HBK.

 

Katolička crkva u Koruškoj odbila je molbu Hrvatske biskupske konferencije za održavanjem mise na Lojbaškom polju pored Bleiburga zbog toga jer se ova misa politički instrumentalizira, saopćeno je ranije u petak.

 

Sekretar biskupije u Klangenfurtu monisnjor Engelbert Guggenberger smatra da misa koja se trebala održati 18. maja šteti ugledu Katoličke crkve i da je "postala dio manifestacije koja se politički instrumentalizira i dio je političko-nacionalnog rituala koji služi selektivnom doživljavanju i tumačenju povijesti".

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 7

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još