NAKON PISMA JANEZA KOPAČA POSLANICIMA PARLAMENTA FBIH

Iz Elektroprivrede stiže važno pojašnjenje: Zašto je Projekat Blok 7 u TE 'Tuzla' strateški interes Federacije BiH?!

Biznis Klub06.03.19, 16:46h

Iz Elektroprivrede stiže važno pojašnjenje: Zašto je Projekat Blok 7 u TE 'Tuzla' strateški interes Federacije BiH?!
Štetne posljedice za Federaciju BiH i državu BiH biće neizbježne u slučaju odustajanja od Projekta koji je proglašen javnim interesom i koji je od krucijalne važnosti za stabilnost elektroenergetskog sektora i energetsku nezavisnost Federacije BiH i države BiH, ističu u Elektroprivredi

 

 

Od donošenja Odluke o proglašenju javnog interesa i pristupanju pripremi i izgradnji elektroenergetskih objekata FBiH 2010. godine pa do danas, sve Vlade Federacije BiH i svi sazivi federalnog Parlamenta su kontinuirano podržali Projekat  izgradnje Bloka 7 – 450 MW u TE “Tuzla” u svim njegovim fazama, kao Projekat koji je od strateškog interesa za Federaciju BiH i koji kao takav, nema alternativu, navodi se u saopštenju Elektroprivrede BiH.


Opredjeljenje Federacije BiH za Projkat izgradnje Bloka 7-450 MW u TE “Tuzla” proisteklo je iz potrebe Federacije BiH za:

 

- dugoročnim osiguranjem električne energije radi zadovoljenja vlastitih potreba,
- pokrivanjem budućeg deficita električne energije i snage koji će nastati kao rezultat skorog gašenja postojećih termoblokova,
- osiguranjem pozicije Federacije BiH na unutrašnjem i regionalnom tržištu električne energije. 

 

blok-7-te-tuzla-1


Odlukom Vlade Federacije BiH nosilac aktivnosti na pripremi i izgradnji Bloka 7 je JP Elektroprivreda BiH d.d.-Sarajevo. 
 

Aktivnosti na pripremi izgradnje Bloka 7 okončavaju se donošenjem Odluke Vlade Federacije BiH o davanju garancije za Blok 7 i proslijeđivanjem seta dokumenata na odlučivanje Predstavničkom domu Federacije BiH. 


Odluka Vlade Federacije BiH o izdavanju garancije donesena je nakon Rješenja Vijeća za državnu pomoć BiH zasnovanog na važećim zakonima BIH i donesenog uz poštivanje pravne stečevine Energetske zajednice. 


Nakon žalbe nevladinih organizacija kojom je zatraženo ispitivanje postojanja državne pomoći, Janez Kopač, direktor Sekretarijata Energetske zajednice, uputio je poslanicima Parlamenta Federacije BiH pismo pozivajući ih da izdatu garanciju ne usvoje jer ista, kako je naveo „može da sadrži nelegalnu državnu pomoć“. 


Gospodin Kopač je ovakvim direktnim obraćanjem poslanicima u Paralmentu izašao iz okvira svojih nadležnosti, prekršivši ustaljene procedure utvrđene Ugovorom o Energetskoj zajednici, čiji je potpisnik BiH. 


Izkazivanje podrške Projektu Blok 7 odobravanjem Odluke o izdavanju garancije Federacije BiH u Parlamentu FBiH, ne može prouzrokovati nastanak bilo kakvih štetnih posljedica za Bosnu i Hercegovinu. 


Štetne posljedice za Federaciju BiH i državu BiH biće neizbježne u slučaju odustajanja od Projekta koji je proglašen javnim interesom i koji je od krucijalne važnosti za stabilnost elektroenergetskog sektora i energetsku nezavisnost Federacije BiH i države BiH, ističu u Elektroprivredi.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 18

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još