nevolje za javna preduzeća

Ako stupi na snagu nova Uredba o zapošljavanju u javnom sektoru u FBiH, bit će velikih problema!

Front05.03.19, 14:19h

Ako stupi na snagu nova Uredba o zapošljavanju u javnom sektoru u FBiH, bit će velikih problema!
Iz UPFBiH ističu da će ukoliko se Uredba ne uskladi sa članom 107. Zakona o radu FBiH, javna preduzeća i preduzeća sa više od 50% državnog kapitala imati veliki problem u njenoj provedbi

 

Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine neprijatno je iznenađeno sadržajem Uredbe o postupku prijema u radni odnos u javnom sektoru u FBiH, koju je na prijedlog Ministarstva za rad, socijalnu politiku Federacije BiH, donijela Vlada FBiH. 


Naime, iako je u saopćenju Ministarstva o usvajanju Uredbe, koje je objavljeno na web stranici Vlade FBiH, navedeno „Tako je predviđeno da se izuzetno, bez provedene procedure javnog oglašavanja, prijem u radni odnos može izvršiti u slučaju otkaza, s ponudom izmijenjenog ugovora o radu u skladu sa odredbom člana 107. Zakona o radu”, u tekstu usvojene Uredbe objavljenom u Službenim novinama FBiH 28.02.2019.  godine, u članu 5. se izričito traži javno oglašavanje, što je u direktnoj suprotnosti sa članom 107. Zakona o radu FBiH.   
Naime, članom 5. usvojene Uredbe nije riješeno ključno pitanje mogućnosti primjene člana 107. Zakona o radu, koji tretira otkaz ugovora o radu sa ponudom ugovora o radu sa izmjenjenim uslovima, bez provođenja javnog konkursa, nego se traži  procedura javnog oglašavanja.    


Iz UPFBiH ističu da će ukoliko se Uredba ne uskladi sa članom 107. Zakona o radu FBiH, javna preduzeća i preduzeća sa više od 50% državnog kapitala imati veliki problem u njenoj provedbi. Kada je u pitanju konkurentnost javnih preduzeća, od suštinske je važnosti omogućiti efikasnu fluktuaciju radnika unutar preduzeća, bez provođenja postupka javnog oglašavanja.  Zbog toga je neophodno pronaći rješenje koje se može primjeniti u praksi, kao što je to urađeno u zemljama regiona i većini zemalja članica Evropske unije. 
Također, Ministarstvo za rad i socijalnu politiku FBiH nije u izradu Uredbe uključilo  poslodavce kao socijalnog partnera, što mu je bila obaveza i na svaki način je opstruiralo socijalni dijalog. Takav odnos u UPFBiH smatraju neprihvatljivim.  Iz UPFBiH ističu da su do radnog teksta Uredbe došli ponajprije zahvaljujući korektnoj saradnji kabineta premijera FBiH i sekretarijatom Vlade FBiH.  


Zbog toga je UPFBIH zatražilo od Vlade FBiH da hitno pristupi izmjenama i dopunama Uredbe - ističu iz  Udruženja poslodavaca FBiH.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

 
 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!