Na graničnom području dva kantona

Zajednička policijska akcija MUP-ova ZDK i SBK: Uhapšeno šest osoba

Hronika02.03.19, 12:08h

Zajednička policijska akcija MUP-ova ZDK i SBK: Uhapšeno šest osoba
Zajednička akcija je sprovedena na nekoliko lokacija, tačnije kontrolnih tačaka u graničnom području navedenih kantona, na kojim su mješoviti policijski timovi vršili pojačanu kontrolu učesnika u saobraćaju, te vršili preglede vozila

 

U dane 01. i 02.03.2019. godine, u noćnim satima, od strane zajedničkih mješovitih timova pripadnika Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona i Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona, izvedena je zajednička akcija na graničnom području dva kantona.

 

Kako je definisano Planom akcije, zajednička akcija je sprovedena na nekoliko lokacija, tačnije kontrolnih tačaka u graničnom području navedenih kantona, na kojim su mješoviti policijski timovi vršili pojačanu kontrolu učesnika u saobraćaju, te vršili preglede vozila, lica u vozilima i tereta, sa ciljem pronalaska predmeta koji potiču iz krivičnih djela, narkotičkih sredstava, oružja i municije, lica za kojim je raspisana potraga, lica koja nelegalno borave u Bosni i Hercegovini, kao i u cilju kontrole kretanja roba, sprečavanja nelegalnog prijevoza u unutrašnjem cestovnom prometu i sankcionisanja počinilaca prekršaja iz Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na cestama u BiH.

 

Zavedenom akcijom, odnosno sveobuhvatnom i pojačanom kontrole učesnika u saobraćaju, na lokacijama koje su ocijenjene bezbjednosno interesantnim, pored navedenih ciljeva nastojalo se unaprijediti izvođenje policijskih poslova i zadataka, u kontekstu izvršenih kontrola. Slobode je lišeno šest osoba, tri lica koja se dovode u vezu sa izvršenim krivičnim djelima i tri lica zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na cestama u BiH, izdato je 56 prekršajnih naloga zbog počinjenih prekršaja u saobraćaju, 15 vozača i 4 vozila su isključena iz saobraćaja, u 4 slučaja je pronađena i oduzeta materija koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu, a u 86 slučajeva je izvršena provjera identiteta lica.

 

Ova zajednička policijska akcija predstavlja dobra primjer saradnje između policijskih agencija, te će se i u narednom periodu unapređivati oblici zajedničkog i koordiniranog postupanja, u okviru utvrđenih nadležnosti, kao bi se svim građanima pružila maksimalna lična i imovinska sigurnost, saopćeno je iz MUP ZDK. 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!